Kineziterapeutė atsako: kas yra smulkioji motorika?

Kineziterapeutė atsako: kas yra smulkioji motorika?

21. Jun 2017, 10:30 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Dažnai girdime, kaip svarbu lavinti vaikų smulkiąją motoriką. Pabrėžiama, kad vieni žaislai ir žaidimai tai gali geriau nei kiti, bet pamirštama paaiškinti - o kas yra ta smulkioji motorika? 

Kalbamės su kineziterapeute, „Viktorijos masažai“ vaikų ir kūdikių masažiste Viktorija Paltanavičiūte.

„Smulkioji motorika, tai riešo ir rankos pirštų judesiai“, - paprastai paaiškina specialistė. Tad viskas, ką vaikai daro su rankytėmis, pirštukais - ima, stato, liečia, rūšiuoja, žaidžia, piešia ir dar daugybė daugybė kitų dalykų lavina šį gebėjimą. Tiesa, būtina nepamiršti, kad smulkioji motorika, iš pažiūros naudinga tik smulkiems darbeliams dirbti, vaidina didelį vaidmenį kūdikio lavėjime.

„Smulkiąją matoriką lavinti reikia ne vien tik dėl apsitarnavimo įgudžių, bet ir dėl bendro mažylio vystymosi. Tai labai stipriai susiją su kalbėjimu, klausa, regėjimu ir dėmesio konventracija. Lavinant smulkiąją motoriką laviname ne vien tik mažylių rankų pirštelių judesius, tačiau ir dirginame galvos smegenų žievės aktyvumą, taip mažylius laviname visapusiškai“, - pabrėžė V.Paltanavičiūtė. Tad darbiname vaikučių rankytes ir pirštukus - tada visas kūnas augs ir lavės.

Rubrika "Huggies® žaidimų aikštelė" - apie tai, kaip žaisti ir kokius žaisliukus rinktis


20170601172655-65033.jpg

Ekspertai

Viktorija Paltanavičiūtė

vaikų kineziterapeutė, www.viktorijosmasazai.lt
Viktorija Paltanavičiūtė in-vecaku-skola