Kineziterapeutė: "Esu prieš bet kokias vaikštynes"

Kineziterapeutė: "Esu prieš bet kokias vaikštynes"

30. Mar 2015, 11:02 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Prekybos centruose nemažas vaikštynių pasirinkimas. Taip ir norisi įsigyti, išbandyti, juolab, kad tai didelė pagalba mamai, prireikus kažką skubaus padaryti - įstatai į ją vaiką ir ramu. Tačiau ar jose daugiau naudos nei pavojų? Apie tai kalbamės su Sutrikusio vystymosi kūdikių namų kineziterapeute Loreta Bucevičiene, turinčia beveik dvidešimt metų profesinės patirties.

Vienareikšmiško atsakymo nėra. Anot kineziterapeutės, jei vaikas vystosi normaliai, yra sveikas, neturi sutrikusio raumenų tonuso, kartais galima vaikutį įstatyti į vaikštynę po 10-15 minučių porą kartų per dieną, tačiau dažniau nerekomenduojama. Tai, žinoma, yra puiki pagalba mamoms - verdam valgyti - įdedame mažylį į vaikštynę, tvarkomės kambarį - vėl vaikštynė. 

"Tačiau apskritai esu prieš vaikštynes. Kiekvienas vaikas turi galvytėje savo programą, kuri puikiai veikia. Ir jeigu mums atrodo, kad jam geriau vaikšynėje, kad galbūt jis ims greičiau vaikščioti - klystame. Vaikas pradės vaikščioti, kad jam ateis laikas. Mūsų, tėvų tikslas - įžvelgti, kokios vystymosi problemos ir padėti jam augti", - patikino L.Bucevičienė.

Kada mažylį leistina įstatyti į vaikštynę?

Kineziterapeutė pataria ne anksčiau kaip nuo 10-11 mėnesio, kai vaikutis pasiruošęs ropoti, nes ropojimo metu jau pakankamai sustiprėjusios tiek kojytės, tiek rankytės. Žinoma, turi būti saikinga trukmė - keliolika minučių vienu kartu, bet jokiu būdu ne valandą.

Kokie pavojai, pradėjus per anksti naudoti vaikštynę?

Jei vaikutį įdėsime į vaikšynę per anksti, anot specialistės, sustabdysime normalų vaiko raidos vystymosi etapą. Tokiu būdu jis vėliau pradės vaikščioti.

10. Apr 2015, 16:15

Mes turejome vaikstyne, bet ne daugiau nei 2men. Nerealus daiktas, pagelbejo kai reikejo,vaikutis zingeidus o dar nebuvo tiek mobilus kiek akys aprepe,tai mums pasiteisino 😉 as uz viska su saiku 😉

motinysteveza motinysteveza 30. Mar 2015, 14:46

esu prisiklausiusi mamų, koks yra gėris tos vaikštynės, bet aš asmeniškai jų NESUPRANTU... kai vaikas ropopja (kad ir dar tik šliaužia), kam suvaržyti tuos judesius? juk jis n kartų stojasi, sėdasi, prieina visur - žodžiu, tobulėja ir vystosi laisvai... o jei neropoja, tada yra dar per anksti į jas dėti - aiškiai tą sako praktiškai visi kineziterapeutai...

lina_baj lina_baj 30. Mar 2015, 12:03

Pritariu 😀 dukrytei net negalvoju bandyti, o sūnui lygiai taip pat buvom gavę iš draugų, bet po kelių bandymų, kai jam visai netiko, nes prie nieko negalėjo prieiti prie pat ir rėkdavo, išvežėm tą vaikštynę iš namų 😀

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 30. Mar 2015, 11:10

Aš pamenu, irgi turėjau vaikštynę (ar kažkas davė naudotą), kai dukrai buvo gal metukai. Įstačiau, norėjau pažiūrėti, kaip bus, ar ji norės vaikštinėti. Buvo įdomu stebėti, kaip ji važinėja po kambarį. Tačiau jai greit nusibosdavo ir galiausiai tą vaikštynę padėjome toli toli 😀

floryte floryte 30. Mar 2015, 10:16

Pritariu. Dar kyla pavojus, kad vaikštynėje vaikutis neteisingai stato kojeles. Būtent, tai pastebėjau, kai savąją buvau įstačius į vaikštynę. Todėl jos beveik nenaudojom, nors ir turėjom įsigiję.

Liucyte Liucyte 30. Mar 2015, 08:20

👍