Kineziterapeutė: „Lavinti vaiką reikia nuo pirmųjų dienų“

Kineziterapeutė: „Lavinti vaiką reikia nuo pirmųjų dienų“

26. Jun 2017, 08:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Dažnai įsivaizduojama, kad žaisti reikia pradėti su vaikais, kurie jau supranta, ką daro - sąmoningai ima tam tikrus žaislus, moka sudėti kaladėles ar konstruktorių, atsako gugavimais į tėvų klausimus. 

Juk kolkas  jie nieko nesupranta - tikriausia dažnai tai girdime iš šeimų, kurios augina pačius mažiausius, vos kelių dienų ar savaitėlių mažylius, bet tai netiesa. Lavinti reikėtų pradėti nuo pirmųjų savaičių, vos tik mažasasis žirniukas ima sekti daiktus akytėmis“, - įsitikinusi kineziterapeutė ir kūdikių masažistė Viktorija Paltanavičiūtė. 

Vien tik parodyti žaislo mažyliui neužtenka, reikia jam leisti su juo susipažinti “artimiau”.

 „0-3 mėn. - mažyliai seka daiktus akimis, mokosi atrasti ryšį tarp savo rankyčių ir matomo daikto. Šiame amžiaus tarpsnyje jau reikėtų leisti daiktus paliesti, jie koordinuotai to atlikti negali, tik dažniausia dar nevalingai rankytėmis paliečia rodomą žaisliuką ar kitą daiktą. Nors įdėjus barškutį į rankytę mažylis jį geba išlaikyti, tai nereiškia, kad jis tai daro sąmoningai, tai jiems pavyksta, nes nuo gimino dar neišnykęs griebimo refleksas.

Šiame amžiuje jau reikėtų po truputį mažylį pradėti supažindinti su įvairiomis medžiagomis ir tekstūromis. Duokite mažyliui paliesti kuo įvairesnius daiktus, tam, kad galėtų pažindintis su skirtingais pojūčiais, juk švelnus ir pūkuotas žaisliukas labai skiriasi nuo medinio, šalta metalinė saga nuo šiltos tėvelių rankos ir t.t. Netgi tokiame amžiuje jau lavinsime Jų motoriką ir pasaulio pažinimą“, - pataria specialistė. 

O ką su mažyliu pirmaisiais mėnesiais žaidėte jūs?

Ekspertai

Viktorija Paltanavičiūtė

vaikų kineziterapeutė, www.viktorijosmasazai.lt
Viktorija Paltanavičiūtė in-vecaku-skola