Kineziterapeutė: Mažylis išmoks vaikščioti pats!

Kineziterapeutė: Mažylis išmoks vaikščioti pats!

07. Jan 2016, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kuris vaikas pradės vaikščioti greičiau – tas, kuris ropoja, ar tas, kuris to niekada taip ir nedarė? Nuo ko priklauso sėkmingas savarankiško žingsniavimo startas? 

Pasak kineziterapeutės Jurgitos Skiotytės, 6 mėnesį mažylis jau turi tvirtai sėdėti, 8 mėn. - šliaužioti, 9-10 mėn. - ropoti ir pagaliau - stovėti bei vaikščioti.

Jeigu vaikas to nenori, skatinti jo nereikėtų, nes galite išprovokuoti priešingą jo reakciją, jis tuomet nieko nenorės daryti, pasiliks pasyvus. Jeigu žaidžiate su vaiku ir viską darote žaidimo forma - tai naudinga ir tikslinga, bet jokiu būdu ne prievarta.

Štai keletas paprastų, bet naudingų patarimų pradedančiųjų vaikščioti mažylių tėveliams:

  • Vienas iš jų – kūdikiai mokosi vaikščioti patys. Tereikia jiems netrukdyti. Štai, pavyzdžiui, Jonukas, kai nori – net dėžes į pagalbą pasitelkia ir vaikštinėja. Bet be griuvimų, vargu, ar koks vaikas išmoko vaikščioti.
  • Jeigu mažylis kviečiasi į pagalbą ir jūs jį vedžiojate – netempkite vaikui rankų į viršų. "Nes kai keliate vaiko rankas į viršų, išsitempia pečių juostos raumenys ir tai nėra gerai. Vaiko rankutes galite laikyti krūtinės aukštyje", - patarė kineziterapeutė.
  • Jei vedžiojate vaiką už abiejų rankyčių, išlaikoma daug stabilesnė padėtis, geresnė pusiausvyra ir judesių koordinacija. Taip naudingiau. Reikėtų vengti vedžioti mažylį už vienos rankytės, nes tokioje padėtyje jis sukasi į vieną pusę.
  • Judėjimas reikalauja daugybės pastangų, tad turi teikti malonumą vaikui, todėl pasirūpinkite, kad vaikui būtų patogūs drabužiai, nespaustų, nevaržytų vaiko judesių. 

Anot kineziterapeutės J.Skiotytės, jei vaikas nepradeda savarankiškai vaikštioti iki maždaug 1,6 metukų, jau tada reikėtų kreiptis į specialistus.