Kitakalbis lietuvių darželyje

Kitakalbis lietuvių darželyje

24. May 2012, 11:00

Rusiškai namuose su sūneliu kalbanti Oksana sūnų planuoja leisti į lietuvių kalbos grupę darželyje. Prieš keletą dienų mamai patarimus dalijote jūs, o šįkart išklausykime specialistės pastebėjimus.

 

Mamos klausimas:


“Laba diena, norėjau pasiteirauti - kaip geriau išmokinti vaiką lietuviu kalbos? Namuose šnekame rusų kalba, o vaikas greit eis į lietuvių darželį, taigi noriu išmokyti lietuvių kalbos. Vaikui dveji su puse metų, rusiškai kalba visiškai gerai ir aiškiai. 

 

O norint išmokyti lietuvių kalbos, kaip geriau pasielgti – ar po truputį, aiškinant viską mokyti, ar iš karto su vaiku šnekėtis lietuviškai?” mama Oksana

 

Konsultuoja logopedinio kabineto „Kalbos dovana“ logopedė Renata Žaliaduonienė:

 

Vaikai mokosi kalbos gyvoje komunikacijoje su suaugusiais visuomenės nariais ir, esant normaliai pažintinei ir kalbos raidai, jiems nesudaro sunkumų įsisavinti girdimą kalbą. 


Gerai, kad mamytė parašė, kad jos 2,5 metų vaikiukas gerai kalba gimtąja kalba - vadinasi iš tiesų nėra kliūčių bandyti įsisavinti naują kalbą.


Lietuvių kalba, kuria vaikas ruošiasi "krimsti" mokslus darželyje, nebus vaikui visiškai svetima, jei minėta rusakalbių šeima gyvena Lietuvoje. Juk lankomės parduotuvėse, teatruose, vaikštom parkuose, girdime aplink daug lietuvių kalbos, net jei šeimoje išskirtinai kalbame savo gimtąja kalba. 

 

Kaip mokyti?


 
Visada esu už natūralumą ir sveiką protą. Nesiūlyčiau mamai staiga vieną dieną pradėti kalbėti su vaiku "tik lietuviškai". Lietuviškame darželyje vaikiukas bus "panardintas" į naująją kalbą, mokysis ją suprasti įvairiose pasikartojančiose situacijose  (ačiū darželiams už aiškią dienos rutiną). 

 

Pasiūlykite vaikui pažaisti - paminėkite, jog kai ką jūs kalbėsite kita kalba - lietuviškai. Pradėkite nuo pasikartojančių frazių - pasisveikinimo, atsisveikinimo, mandagumo žodelių, kvietimų pavalgyti, pažaisti, skaityti. Stebėkite, kaip vaikas įsitraukia į naująjį žaidimą, kaip greitai įsimena žodelius, vaikui tinkamu tempu plėskite žodyną, formuokite elementarias frazes.

 

Atėjus laikui eiti į darželį, kuris ir šiaip yra pakankamai stresuojanti situacija dėl atsiskyrimo su artimaisiais ir pirmas rimtas socializacijos etapas, vaikas jau žinos pagrindines frazes, supras, kai bus kviečiamas į bendras veiklas ir tai suteiks papildomo saugumo jausmą. 


Juk visi norime suprasti ir būti suprasti.

Logopedinis kabinetas "Kalbos dovana",

Vilnius, tel. 869819100

24. May 2012, 12:55

Mes ruosemes rudeni ir i darzeli,namie kalbam lietuviskai o gyvenam Norvegijoje ir zinoma i norvegu darzeli eisime . Bet vaikuciai greitai persilauzia ir ismoksta savaime , pradzioj zinoma gazdins vaika nauja kalba bet su laiku susiorentuos ir ismoks. Taip pat buvo ir kriksto sunui .