Klastinga urologinė anomalija – hipospadija

Klastinga urologinė anomalija – hipospadija

05. Aug 2011, 00:00

 

Net baugu pagalvoti, kiek gimsta vaikučių su įgimtomis ligomis ir vystymosi sutrikimais. Apie vieną jų – klastingą urologinę anomaliją – hipospadiją pasakoja Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės gydytojas urologas Albertas Puzinas.

 

Kas yra hipospadija?

 

HIPOSPADIJA (hypo + gr. spadon - anga), tai įgimtas vystymosi sutrikimas, kai nėra dalies šlapimkanalio ir varpa mažiau ar daugiau yra sulinkusi. Dėl šio sutrikimo berniukams šlapimo kanalas atsiveria ne vietoje, o žemiau varpoje ar net kapšelyje, tarpvietėje. Berniukui augant tai gali sukelti skausmų. Dėl hipospadijos kartais būna nepatogu šlapintis ar net neįmanoma atlikti lytinį aktą.

 

Pasaulinė statistika rodo, kad hipospadijos atvejų daugėja. Ankstesniais duomenimis, ši patologija pasitaikydavo vienam iš 450 gimusių berniukų, o šių dienų mokslinėje literatūroje jau galima rasti duomenų, kad su hipospadija gimsta vienas iš 250-300 berniukų.

 

Kaip ji gydoma?

 

Vaikų chirurgui rekomendavus, šios patologijos atvejais atliekamos šlaplę formuojančios ir varpą ištiesinančios plastinės operacijos.

 

Iš pradžių buvo manoma, kad šią operaciją reikia atlikti iki mokyklos, vėliau pasaulinė medicinos praktika parodė, kad racionaliau šią operaciją atlikti vaikui iki dvejų metų. Gydytojas urologas A.Puzinas rekomenduoja tėvams ryžtis šiai operacijai, kai vaikui sueina vieneri - dveji metai. Tuo amžiaus tarpsniu operacijos yra efektyvesnės, geriau gyja žaizdos.

 

Iki nepriklausomybės gydytojas urologas A. Puzinas specializavosi Minsko gydytojų tobulinimosi institute, Charkove, vėliau chirurgijos meno gydytojas mokėsi iš amerikiečių – prof. Ewan Kass, dr. Philip Gleason, prof. Martin Kaefer (1997 m.), Claude Reitelman ir prof. M. Baka-Ostrowska iš Varšuvos.

 

Per šiuos metus įgyta didžiulė patirtis, todėl net ir sunkiausios patologijos atvejais nebereikia Lietuvos vaikų siųsti operuotis į užsienį.

 

www.vaikuligonine.lt