Ko reikia, kad vaikų gimtadieniai taptų įsimintina švente?

Ko reikia, kad vaikų gimtadieniai taptų įsimintina švente?

22. Dec 2011, 00:00

Nuo kokio amžiaus pačiam vaikui yra svarbi jo gimtadienio šventė? Kokių klaidų nepadaryti tėvams organizuojant vakarėlį vaikui? Apie visa tai kalbamės su Sypsomes.lt vadove Sandra Jakuliene.

 

Ko reikia, kad mažylių gimtadieniai taptų įsimintina švente?

 

Tam, kad mažylio gimtadienis taptų įsimintina švente tiek vaikui, tiek jums, planuokite jį iš anksto. Labai svarbu, kad rengiama šventė būtų įdomi pačiam vaikui. Todėl jei jūsų vaikutis jau moka kalbėti ir išreikšti savo nuomonę, tarkitės kartu: kur švęsite, kaip švęsite, kokius svečius kviesite ir t.t.

 

Vienas svarbiausių vaikiškos šventės elementų – mažuosius dominanti programa. Neretai pasitaiko tėvelių, kurie ypač rūpinasi šventės vaišėmis, o visa kita palieka savieigai. Nepamirškite, kad vaikams, priešingai nei suaugusiems, pasisėdėjimas prie vaišių stalo būna mažai įdomus.

 

Taigi, tam, kad šventė taptų tikrai įsimintina – pasirūpinkite vaikus dominančia veikla: organizuokite žaidimus, kartu pieškite, dainuokite, kurkite, persirenkite mažiesiems patinkančiais pasakų personažais. O jeigu manote, kad nesate labai tinkamas vaikų šventės vedančiojo rolei, naudokitės profesionalių animatorių (animatorius - žmogus, užimantis vaikus) paslaugomis.

 

Ruošiantis šventei nepamirškite pagalvoti ir apie kambario, salės papuošimą. Jei nesate dideli estetai, užteks įvairiaspalvių balionų, popierinių dekoracijų ar tiesiog vaikiškų piešinių. Jei norite įspūdingai atrodančios šventės vietos - ieškokite papuošimo idėjų internete arba kreipkitės į specialistus.

 

Mažųjų šventei būtinai pasirūpinkite vaikiška muzika. Leiskite ją vos tik pradėjus svečiams rinktis. Maloni muzika ne tik sukurs šventinę nuotaiką, bet ir padės vaikams greičiau susidraugauti.

 

Gražiai šventei reikalinga ir graži apranga. Atsižvelgdami į šventės pobūdį, aprenkite vaikus nekasdieniais drabužiais. Jei rengiate mažiesiems teminį vakarėlį, paprašykite ir svečių apsirengti teminiais kostiumais.

 

Kad ir kokia šventė bebūtų graži, laikui bėgant jos įspūdžiai nublanksta. Todėl labai verta pasirūpinti šventės akimirkų nuotraukomis. Visgi vaikus fotografuoti nėra lengva. Jie daug juda, retai kada mėgsta pozuoti. Todėl jei neturite daug fotografavimo patirties ir norite turėti tikrai gražias nuotraukas - naudokitės profesionalaus fotografo paslaugomis.

 

Nuo kokio amžiaus pačiam vaikui yra svarbi jo gimtadienio šventė?

 

Paprastai vaikams jų gimtadienio šventė tampa svarbi nuo 3-4 metų.

 

Kaip parinkti personažą vaikų šventei?

 

Jei nusprendėte užsakyti pasakos ar teminį personažą vaikų šventei, būtinai atsižvelkite į vaikų pomėgius. Jei tik yra galimybė - leiskite vaikams patiems išsirinkti, ką jie norėtų pasikviesti (ypač gimtadienio atveju), parodykite jiems personažų nuotraukas. Kartais vaikai mus suaugusius nustebina savo pasirinkimais, ir išsirenka tai, kas mums patiems gal nelabai patinka. Bet gavęs galimybę nuspręsti pats, vaikas džiaugsis kviečiamu svečiu dar labiau.

 

Jeigu nėra galimybės pasitarti su vaiku, rinkite pažįstamą, jo mėgstamą personažą. Patys mažiausi vaikai gerai pažįsta kiškį, meškutį ar kitą įprasto gyvūno personažą, 4-8 metų berniukai "alpsta" pamatę žmogų vorą ar piratą, ikimokyklinio amžiaus mergaitės dažnai žavisi fėjomis ir princesėmis. Jei visgi negalite  nuspręsti patys, prašykite patarimo prieš užsakydami personažo paslaugas.

 

Kokia rekomenduojama šventės trukmė ir kodėl?

 

Paties mažiausiems vaikams (iki 3 metų) rekomenduojame organizuoti 2-3 val. šventę. Mažyliai greitai pavargsta nuo didelio dėmesio, žmonių susibūrimo ir tampa irzlūs arba viskam apatiški. Vyresniems vaikams šventės paprastai trunka 3-3,5 val. Vėliau vaikai pavargsta, tampa labiau konfliktiški, o ir pati šventė jau nebebūna tokia įdomi.

 

Kokių klaidų nepadaryti tėvams organizuojant gimtadienio šventę savo vaikui?

 

Tam, kad šventinės nuotaikos netemdytų nesusipratimų šešėliai, patariame:

 

1) nekvieskite tų svečių, kurie vaikams nelabai patinka;

 

2) Jei šventę nusprendėte organizuoti namuose, nekvieskite per daug svečių. Vaikai yra judrūs ir smalsūs, o suvaldyti 15 vaikų kompaniją iššūkiu tampa ne tik tėvams, bet ir profesionaliam animatoriui. Todėl Jeigu norite išlaikyti nenusiaubtus namus, apribokite vaikų skaičių iki 10.

 

3) nerekomenduojama vaikams siūlyti karštųjų patiekalų. Vaikai nemėgsta sėdėti prie stalo, todėl jiems patogiausias maistas tas - kurį jie gali imti rankomis.

 

4) užsakydami animatorių (personažą), kvieskite jį bent pusvalandžiu vėliau, nei kviečiate svečius. Dalis svečių paprastai vėluoja, o vėluojantiems būna sunkiau prisijungti prie jau prasidėjusios programos.

 

Ar įmanoma apjungti bendrai veiklai skirtingo amžiaus vaikus?

 

Dauguma vaikų švenčių dalyvauja skirtingo amžiaus vaikai. Jei tas skirtumas nėra labai didelis: 2-3 metai, organizuoti visiems bendrą veiklą nėra sunku, bet jei amžiaus skirtumas didesnis, bendra veikla tampa sudėtingesne dėl skirtingo sugebėjimų lygio ir skirtingų pomėgių. Tokiu atveju rekomenduojame siūlyti vaikams skirtingo sudėtingumo užduotis arba mažylius įtraukti su  vyresnių vaikų ar suaugusiųjų pagalba.

 

www.sypsomes.lt

info@sypsomes.lt

Tel: 8 621 66027

 

{smallpic:1}

 

22. Dec 2011, 14:28

Ačiū už patarimus 😀 👍 🌷