Kodėl 2,7 metų berniukas visiškai nepripažįsta puoduko

Kodėl 2,7 metų berniukas visiškai nepripažįsta puoduko

22. Nov 2011, 07:00

Ar žinojai, kad yra galimybė paklausti specialisto apie viską, kas tave domina pratinant vaiką prie puoduko ar tualeto. Jei kas nors neramina, rašyk klausimą į redakciją.

 

Edita rašo:

 

Laba diena, nerimauju dėl savo 2,7 metų berniuko, kuris visai nesiprašo ant puoduko. Augam be sauskelnių nuo gimimo. Turim 9 metų brolį, galvojau, kad ims pavyzdį iš jo, bet kur tau. Sunku labai - tai ant kilimo pridaro, tai ant lovos. Nenori puoduko, bėga nuo jo. Ką ne taip darau, nežinau.

 

Kad nori "siusiu", pasako tik tai padaręs. Kai aš palausiu, ar nori, bandau sodinti - nieko, po kelių minučių ateina jau šlapias. Vyras ir kiti artimieji galvoja, kad aš nevykėlė, nesugebu pripratinti....Padėkite prašau, nuo ko pradėti, kaip su vaiku kalbėtis.

 

Psichologė Vika Aniulienė:

 

Labas rytas, Edita,

 

Pirmiausiai kiekviena mama turi jaustis ypatinga ir pati geriausia vien tik tam, kad tinkamai atliktų visas savo funkcijas ir paskirtis. Visiškai nesvarbu, kas ką kalba ir kas ką galvoja. Jūs dovanojote pasauliui gyvybę ir tai jau savaime jus daro nuostabiu žmogumi, mokėkite pastovėti už save. O tai, kad rašote čia, ieškot informacijos ir domitės - jau savaime daro jus ypatinga mama.

 

Be to, labai svarbu, ar tikrai gaunate priekaištų iš aplinkos ar tik numanote. Jei pati blogai jaučiatės, nusimeskite įtampą ir pasikalbėkite su vyru apie tai, kaip jaučiatės.

 

Na, dabar apie puodukų reikalus. Teisingai, pavyzdys yra, bet pavyzdys daro ne ant puoduko, bet į klozetą. Galit pabandyt ir jūs berniuką sodinti ant tualeto. Jau kažkada minėjau, kad galima sugalvot apdovanojimo sistemą - padarai į puoduką/ tualetą - duodam "penkis" ir leidžiam nuleisti vandenį, padarom "ate- ate".

 

Vaikutis jau paaugintas, todėl manau, jei ir nekalba - tikrai viską supranta - galit pabandyt sugėdinti, bet gėdinkit ne vaiką, o patį veiksmą, t.y. "Tomai, tu taip negražiai pasielgei, žiūrėk, smirdi visas - FŪŪŪŪŪ. Sakiau, kad einam ant puoduko, kodėl manęs neklausai? Reikės, matyt, ausytes valyti."

 

Bet pirmiausiai, Edita, kantrybės ir retkarčiais pati sau priminkit, kad vaikas vaikui nelygus ir jų negalima lyginti tarpusavyje, viskam ateina savas laikas ir tas laikas ateis ir pas jus.

 

Psichologės kontaktai:

vika.aniuliene@gmail.com

Mob. 8 654 49445


Jei nori pasikonsultuoti su specialistu apie savo vaikučio draugystę ar nedraugystę su naktipuodžiu, bėdas ar džiaugsmus, spausk šį mygtuką puslapyje www.mamyciuklubas.lt/pull-ups ir rašyk savo klausimą.

 

22. Nov 2011, 10:00

Mums irgi reikalai pasistumejo, kai isigijom sedyne ant tualeto. Mes dbr isvis bezdzionaujam, viska nori daryt, ka ir mes su vyru darom, todel ir su tualeto reikalais kol kas mums sekasi puikiai