Kodėl iš vaiko burnos sklinda blogas kvapas?

Kodėl iš vaiko burnos sklinda blogas kvapas?

01. Feb 2016, 11:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kvapas iš burnos gali liudyti apie daugybę susirgimų ir negalavimų. Be to, šis simptomas nebūna vienas, jį lydi daugelis kitų. Pirmiausia reikėtų aplankyti odontologą, po to pediatrą, kuris apžiūrėjęs mažąjį pacientą, nustatys galimas priežasis ir duos siuntimą, jei reikia, pas kitus specialistus.

Nemalonaus burnos kvapo priežastys

Dažniausiai blogas kvapas atsiranda dėl įvairių burnos ertmės susirgimų. Patiems mažiausiems vaikams tai gali būti stomatitas, vyresniems - įvairūs prasidėję karieso procesai ar parodontitas (dantenų uždegimas).

Kita galima priežastis - virškinimo sistemos problemos. Dažniausiai jų turi tie mažyliai, kurie maitinami dirbtiniais pieno mišiniais, o ne mamos pienu. Viena iš dažniausių diagnozių - disbakteriozė. 

Kita blogo burnos kvapo priežastis - lėtinis pankreatitas (kasos uždegimas). Tokiu atveju vaikas gali skųstis dar ir pilvo pūtimu, užkietėjusiais viduriais, dažniau raugėja ir atpylinėja maistą.

Kai kuriais atvejais, nemalonus kvapas gali atsirasti ir tuomet, jei vaikas keletą dienų nesituštino (tokiu atveju gali kisti,pvz. ir prakaito kvapas). Bet jei tuštinimosi problemos laikinos, kurias išprovokavo netinkamas maistas ar skysčių trūkumas, vargu ar atsiras blogas burnos kvapas, jis keičiasi tik esant lėtiniam vidurių užkietėjimui.

Blogas burnos kvapas taip pat gali liudyti nosiaryklės uždegimą, kurį lydi tokie papildomi simptomai kaip patinimas po akimis. Tėvai gali pastebėti, kad vaikas ima dažniau kvėpuoti burna ar knarkti miegodamas.

Mažyliams nemalonus kvapas gali atsirasti ir dėl rinito (nosies gleivinės uždegimo), ypač jei jis trunka ilgą laiką ir išsivysto į lėtinį rinitą. Vyresniems vaikams nemalonų burnos kvapą gali sukelti lėtinis tonzilitas (tonzilių uždegimas) ar lėtinis adenoiditas (adenoidų uždegimas). 

Kokius tyrimus patariama atlikti?

Tik pajutus iš vaiko burnos sklindantį nemalonų kvapą, pirmiausia reikia kreiptis į odontologą - jis apžiūrės, ar dantukuose nėra karieso, ar sveikos dantenos bei visa burnos mikroflora. Jei dantukai sveiki, pediatras duos siuntimą pas kitus specialistus. 

Otolaringologas savo ruožtu apžiūrės vaikučio nosiaryklę, gerklę, ar nėra pastebimų susirgimų.

Gastroenterologas pirmiausia paskirs išmatų tyrimą disbakteriozei nustatyti (paprastai tokioje situacijoje būna netinkama žarnyno mikroflora), taip pat - kepenų ir kasos ultragarso tyrimą.

Ar visada blogas burnos kvapas yra ligos simptomas?

Vaiko burnos kvapas visada yra labai svarbus simptomas pediatrams. Tačiau, jei visi tyrimai geri ir visos patologijos atmestos, gali būti, jog tai tik individuali vaiko burnos savybė. Tačiau nemalonus burnos kvapas be jokios priežasties retai kada aptinkamas, dažniausiai jis vis tik liudija apie kokį nors rimtesnį negalavimą.

Kaip atsikratyti blogo burnos kvapo?

Reklamuojami įvairūs gaivūs burnos skalavimo skysčiai ar kramtomoji guma - tai tik laikina priemonė paslėpti burnos kvapą. Žinoma, reikia pirmiausia išgydyti susirgimo priežastį, tada nebeliks ir burnos kvapo. 

Be abejo, kasdien mokykite vaikučius laikytis burnos higienos, tinkamai naudoti burnos skalavimo skystį (paprastą ar su augaliniais ekstraktais), tai gerokai pagerins burnos mikroflorą ir sumažins nemalonų kvapą.