Kodėl kūdikiams pirmiau pasiūlyti jogurto nei pieno?

Kodėl kūdikiams pirmiau pasiūlyti jogurto nei pieno?

09. Jul 2015, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pasak vaikų ligų gydytojos Laimos Bulikaitės, kefyrą, rūgpienį, varškę ar jogurtą vaiko organizmas pasisavina lengviau ir net tris kartus greičiau nei saldų karvės pieną. 

Jogurte ir varškėje laktozė suskaidyta, o pieno baltymų kiekis mažesnis, todėl jie lengviau virškinami. Net pieno baltymui alergiškai mažyliai, suvalgę jogurto, varškės, kefyro ar rūgpienio, retai sulaukia alerginės reakcijos.

Rūgščiuose pieno produktuse gausu gerųjų bakterijų. Šių produktų skanauti kūdikis gali sulaukęs 10 mėnesių, o rūgpienio, sūrio ir neglaistytų sūrelių – nuo metukų.

Jogurte labai daug gerųjų bakterijų, jos padeda geriau pasisavinti kalcį virškinamajame trakte.

Varškė – sotus ir sunkiau virškinamas produktas. Jos kūdikiui užteks apie 50 gramų per dieną. Joje daug kalcio, fosforo, gerokai mažiau laktozės, folio rūgšties.

Ekspertai

Laima Bulikaitė

Šeimos medicinos centro vaikų ligų gydytoja
Laima Bulikaitė in-vecaku-skola