Kodėl nepaliksiu darželio ramybėje? (istorijos tęsinys)

Kodėl nepaliksiu darželio ramybėje? (istorijos tęsinys)

11. Jan 2019, 13:50 Stebulė Stebulė

Pasakojau, kaip mums nepasisekė dukros išleisti į valstybinį darželį “Viltenė” Naujamiestyje, kaip susidūrėme su auklėtojos nekompetencija ir negebėjimu nuraminti stresuojančio vaiko. Taip pat sakiau, kad parašiau skundą Vilniaus miesto savivaldybei dėl negerovių, kurias mačiau šiame darželyje, ir dabar laukiu savivaldybės atsakymo - skundas turi būti išnagrinėtas iki vasario 6 dienos.

“Mamyčių klubas” pasidalino šiuo mano tinklaraščio įrašu Facebook paskyroje, todėl įrašas susilaukė netikėto populiarumo. Pasiekė jis ir minėtos auklėtojos akis, todėl šįryt mano telefonas netilo nuo skambučių iš buvusio mūsų darželio. Auklėtoja net parašė man SMS žinutę: “Koks buvo vykdomas eksperimentas mano vadovaujamoje ugdymo įstaigoje. Jei jūs naudojotės įrašymo, filmavimo įranga, tai yra viskas neteisėta.” Turbūt pamenate, kad bandymą Rikantę išleisti į darželį ir vadinau savo tekstuose eksperimentu, naudojau perkeltinę prasmę, bet auklėtoja negeba suvokti teksto prasmės, todėl staiga išsigąsta. Taigi pirma mano mintis buvo ta, kad gaila, jog jokių įrašymo ar filmavimo technologijų aš nenaudojau, nes kyla klausimas, kas turėjo vykti grupėje, kad auklėtoją taip išgąsdintų įrašymo galimybė. Pavyzdžiui, man visai nebaisu, jei kažkas klausosi mano ir kolegos pokalbių kabinete, nes iš tiesų nieko neteisėto ar blogo mes nedarome ir nesakome. Ką su vaikais daro auklėtoja, kad jie visą dieną be atvangos rauda darželyje? Klausimą palieku retorinį. 

O šiandien yra ketvirtoji Rikantės diena naujame darželyje. Šiandien mano sesuo paliko ją darželyje trims valandoms. Neįtikėtina, bet vaikas, kuris aname darželyje visą mėnesį tik raudojo, šiame jau ketvirtą dieną be ašarų pasiliko viena, su vaikais dalyvavo grupės veikloje - darėsi gėlytes, kurias vėliau įsisegė į plaukus, ir Rikantė labai gyrėsi paskui savo gėlyte. Rikantė su vaikais minėjo sausio 13 įvykius, buvo ta, kuri smarkiausiai ir išdidžiausiai mojavo vėliavėle, šyposojosi. Ji nebijojo sėsti prie staliuko su kitais vaikais ir valgyti pietų. Naujajame darželyje ji prašosi į tualetą, tad mums vis dėlto neteks grįžti prie sauskelnių. Esu tokia laiminga, kad byra džiaugsmo ašaros.

Tačiau tai yra priežastis, kodėl senojo darželio nepaliksiu ramybėje tol, kol nekompetetingo ir neempatiško žmogaus neatleis iš auklėtojo pareigų. Jei reikės, kreipsiuosi ne tik į savivaldybę, bet ir Švietimo ministetiją, o jei ir tai nepadės - į žiniasklaidą. Pamenu, “Viltenėje” kitos mamos man sakydavo - nesijaudinkite, ir mano vaikas žviegė, dar labiau nei jūsų. Bet kaip tai yra baisu, kai vaikų ugdymui taikoma sistema pavadinimu “Ir šuo kariamas pripranta”. Bet juk mūsų vaikai ne šunys. Psichologai yra įrodę, kad vaikams labai svarbus prieraišumo jausmas su žmogumi, jų raidai, saugumui, pasitikėjimui savimi yra gyvybiškai būtina saugi, darni, tausojanti aplinka.  Siekiu ne atkeršyti, siekiu keisti mūsų valstybines įstaigas į gerąją pusę.


Pliaukst Pliaukst 30. Jun 2019, 07:13

Reks ir ten

Stebulė Stebulė 15. Jan 2019, 16:35

Jai sekasi puikiai. Keista, kad toks kontrastas ir kartu pikta.

Sabrina Sabrina 13. Jan 2019, 10:56

Labai nuoširdžiai džiaugiuosi, kad jūsų dukrytė kitame darželyje jaučiasi puikiai! Ir galima tik pagirti, kad nenuleidżiate rankų!

kodelcia kodelcia 12. Jan 2019, 21:24

👍

Stebulė Stebulė 12. Jan 2019, 08:20

Man baisiausia, kad daugelis mamų įsitikinusios, kad taip pratinti vaiką prie darželio normalu - palieki žviegti ir po kokio pusmečio atpranta ir neberėkia, nes suvokia, akd vis tiek nieks nepadės jam. Mačiau, kaip vaikučiai atvedami į šią grupę tiesiog įstumiami pro duris,sutrikę ir išsigandę stovėdavo prie durų. ;/ Koks stresas jiems, varge. Bet mamos renka pinigus dovanėlėms auklėtojai - gimtadieniai, kalėdos, dar kažkas, lenda į subinę - tiesiai šviesiai sakau. Dėl ko lįsti žmogui į subinę, kai jis jūsų vaikais nesugeba pasdirūpinti? Sako - ir mano žviegė ir mano. Tai čia jums ok, kad vaikas žviegia tris mėnesius? Mano vaikai štai privačiuose darželiuose paliekami neverkia, ir neverkdavo nė adaptacijos metu.

floryte floryte 11. Jan 2019, 20:07

Tikrai, kai tokį siaubą vaikai patiria ankstyvame amžiuje - darželyje, tai kokias pasėkmes gali turėti tolimesnei vaiko raidai? Jei tylės mamos, tai niekas ir nepasikeis. Netylėdami padarėte gerai dėl visų vaikučių gerovės!

Raudona braškė Raudona braškė 11. Jan 2019, 18:04

Šaunu, kad turėjot drąsos užkurti pragarą ir padegint padus

Stebulė Stebulė 11. Jan 2019, 15:28

Ačiū visoms už palaikymą. Visose srityse valstybėje įmanoma kažką keisti į gerąją pusę tik kalbant, o ne numojant ranka.

kristuliuuxx kristuliuuxx 11. Jan 2019, 15:26

Labai džiugu, kad viską viešinate, labai tikiuosi, kad ir kitos mamos susidūrusios su panašiomis situacijomis garsiai kalbėtų, tik taip sukursime saugią ir patikimą aplinką savo vaikams. 😀

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 11. Jan 2019, 15:14

Šaunuolė, kad nepalikote ramybėje ir parašėte savivaldybei. Todėl tai neliks šiaip pasvarstymai ir panuogąstavimai tarp mūsų, o keičiama situacija iš esmės. Juk tai mūsų vaikai ir jų likimas, darželyje paklojami pagrindiniai socialinių įgūdžių pamatai. Sėkmės jums ir džiaugiuosi, kad naujame darželyje dukrytė atsigavo 😀