Kodėl po gimdymo moteris tampa itin jautri?

Kodėl po gimdymo moteris tampa itin jautri?

10. Apr 2012, 10:00

Po gimdymo dažnai moteris tampa jautri, apima noras verkti įvairiose situacijose. Kodėl taip vyksta? Konsultuoja psichologė.

 

Kristina (kristusia) rašo:

 

Susilaukėme sūnaus. Tai antras vaikas šeimoje. Regis, turėtų būti ramiau, juk viską, regis, jau žinome, tačiau akyse nuolat kaupiasi ašaros. Tai man kažkur skauda, tai nesusivaldžiau ir vyresnėlę apšaukiau, tai baimė dėl mažojo sveikatos, nes gimdymo metu buvo naudotas vakumas.

 

Žinau, kad negaliu sielvartauti, nes maitinu krūtimi. Kaip save suimti į rankas? Patarkite prašau. Labai ačiū.

 

Konsultuoja psichologė Vika Aniulienė:

 

Sveiki,

 

Tam, kad suprastume, kas vyksta moters kūne po gimdymo, labai svarbu suprast fiziologiją: nėštumo metu moters organizme bene dvigubai padidėja kraujo, atsiranda daugiau skysčių, organizmas tampa apkrautas, padažnėja pulsas, ne retai pakyla kraujospūdis, padidėja inkstai ir t.t. ir pan.

 

Be visų tų fiziologinių pokyčių bene didžiausią įtaką daro hormonų kaita, hormonai keičiasi ne po truputėlį, bet įvyksta hormonų šuolis, dėl to nėštumo metu moteris tampa irzlios, arba mieguistos, aktyvios arba jautrios.

 

Tačiau organizmas turi 9 mėnesius prisitaikyt ir nėštumo metu reta, kuri prisimena, kaip buvo pradžioje. Tik pagimdžius be didelio streso organizmui, hormonai vėl kardinaliai keičiasi.

 

Svarbu kiekvienai naujai iškeptai mamytei žinoti, jog nerimo priepuoliai, liūdesys ir norėjimas kaukti vilku, nuotaikų kaita - natūralios emocijos po gimdymo. Sunerimt reiktų, jei būsena tęsiasi ilgiau nei pusantro mėnesio.

 

Sėkmės.

Psichologės kontaktai:

vika.aniuliene@gmail.com

Mob. 8 654 49445

10. Apr 2012, 19:11

Tikrai jautrumas atsirado didesnis , net graudesniu filmu ziureti nebegaliu , kai ziurejau ,,As tave myliu,, praktiskai visa kina prazliumbiau , kas susije su vaikais iskarto graudinuos . Megytei greit sueis du metukai o jautrumas manau ir nedings niekur , taciau pirmus menesius nepasakyciau kad labai jautri.... gal kad vasara, veiklos buvo , keliavom po sali , lankem grazias vietas .....

10. Apr 2012, 16:38

O as irgi jautresne pasidariau po gimdymo😀 Tik va jauciu kad labai skysta ir dabar 😀 Ar laiminga ar ne vistiek asaros akyse kaupiasi 😀

10. Apr 2012, 14:57

jojo jautrumas tikrai padideja. prisimenu dziaunu drabuzius ir, kad pradesiu verkt iki pasikukciojimo... o del ko nzn 😀

10. Apr 2012, 14:49

Pritarciau Tomai 😀 Tikrai as ir mano visos pazystamo spo gimdymo pasidare visos jautrios. 😀 Pati kartais nesuprantu del ko nervuojuos ir pergyvenu ir visokiausios mintys i galva lenda. Atsirado kazkokia baime 😕 O Jautriumas is vis neispasakytas.

10. Apr 2012, 13:54

Galiu drasiai teigti, kad po gimdymo pasidariau zymiai jautresne ir nervingesne, gal daug itakos turejo vaiko liga, bet negaliu pasakyti ar kitaip butu, jei jis butu nesirges😀 nes siaip tai as laaabai i viska jautriai reaguoju, i kiekviena jo "judesi" ziuriu akylai😃

10. Apr 2012, 13:29

Kaip jums buvo po gimdymo, ar pamenate? Ar išties reagvote į viską jautriau nei prieš gimstant vaikučiui?