Kodėl turime skiepytis?

Kodėl turime skiepytis?

13. Jun 2012, 07:00

 

Paplitusi nuomonė, kad pasiskiepijusieji nuo užkrečiamųjų ligų vis tiek suserga. Tad kodėl turime skiepytis? Ar skiepams turi įtakos metų laikas, oras, vartojami vaistai? Į šiuos klausimus atsako Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai. Skiepų kabineto gydytoja Jolanta Dieninienė

 

Paplitusi nuomonė, kad pasiskiepijusieji nuo užkrečiamųjų ligų vis tiek suserga. Tad kodėl turime skiepytis? Ar skiepams turi įtakos metų laikas, oras, vartojami vaistai?

 

Į šiuos ir kitus klausimus atsako Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Skiepų kabineto gydytoja Jolanta Dieninienė.

 

 

Pasiskiepijusieji nuo užkrečiamųjų ligų vis tiek suserga. Tad kodėl turime skiepytis?

 

Visų pirma, tokia nuomonė yra klaidinga. Kiekviena vakcina yra skiriama nuo konkrečios ligos visam laikui arba tam tikram laikui, pvz., gripo – vienam sezonui, stabligės – dešimčiai metų, erkinio encefalito – vakcinų kursais, po to skiriant palaikomąsias dozes kas 3 metus. Kiekvienas skiepijimo atvejis yra individualus.

 

Žinoma, pasitaiko, kai žmogus pasiskiepija ir suserga, bet tai nereiškia, kad jis susirgo būtent ta liga, nuo kurios skiepijosi. Tam, jog skiepai būtų efektyvūs ir būtų įgyjamas imunitetas, privaloma laikytis atitinkamo vakcinacijos kurso.

 

Skiepų efektyvumas siekia nuo 90 iki 99 proc., tad ta likusi dalis yra reta išimtis, kai žmogus neįgauna imuniteto. Taip gali atsitikti, jei nesilaikoma vakcinacijos kurso taisyklių, pvz., žmogus pamiršo pasiskiepyti, buvo neišlaikyti terminai tarp vakcinos dozių, arba žmogus tiesiog neteisingai įvardija ligą, pvz., pasiskiepijusieji gripo vakcina nėra apsaugoti nuo peršalimo ar slogos, todėl dažniausiai suverčia kaltę gripui.

 

Skiepytis turime ir turime tai daryti atsakingai. Vakcina yra laikoma saugiausia ir patikimiausia natūralia sukurta apsauga nuo gyvybei pavojingų užkrečiamųjų ligų. Taip apsaugomas ne tik kiekvienas individualus žmogus, tačiau ir sukuriama saugi aplinka šeimoms ir visuomenei. 

  

Ar skiepams turi įtakos metų laikas, oras, vartojami vaistai?

 

Nei metų laikas, nei oras skiepams įtakos neturi. Tačiau egzistuoja skiepai pagal sezoną, pvz., skiepai nuo gripo, kurie vakcinuojami nuo rugsėjo iki sausio. Sezoniškumas būdingas ir skiepams nuo erkinio encefalito, nors vakcinuojama ne tik anksti pavasarį, kai prasideda erkių aktyvumas, bet ir vasaros viduryje ar rudenį. Visoms kitoms vakcinoms metų laikas neturi reikšmės.

 

Tačiau svarbu žinoti, kad nereikėtų skiepytis vartojant vaistus, kurie slopina imuninę sistemą (imunosupresantus), atliekant onkologiniams susirgimams taikomą chemoterapinį gydymą ar sergant kokia nors ūmine liga.  

 

 

www.ulac.lt