Kodėl vaikai taip dažnai serga?

Kodėl vaikai taip dažnai serga?

08. Sep 2013, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pirmaisiais metais mažylio gvenimas labai intensyvus – jis itin sparčiai auga, vystosi, atsiranda vis naujų potyrių ir įgūdžių. Jam viskas nauja – jausmai, emocijos, patirtis.

Pavyzdžiui, vaikų darželis – nauja aplinka, nauji žmonės. 1-3 metų amžiaus vaikučių imunitetas tik ima bręsti. Todėl intensyvus kontaktas su vaikais, bakterijomis ir virusais – tikras imuniteto išbandymas.

Bet ne tik tai! Nauji įspūdžiai ir išgyvenimai sukelia stresą vaiko organizmui, ir tai tiesiogiai įtakoja jo nesubrendusį imunitetą, todėl vaikas ima dažnai sirgti.

Nauji išgyvenimai mažyliui gai būti malonūs ir gąsdinantys. Emocinė vaikų reakcija į tą pačią situaciją bus skirtinga. Tai priklauso ir nuo jų charakterio, ir nuo aplinkos, kurioje jie augo.

Nepriklausomai nuo vaiko amžius, normaliam jo vystymuisi reikalinga šiluma, meilė ir rūpestis, kur jis gali jaustis saugus. Vaikui reikalinga šeima, kurioje jis gali laisvai reikšti emocijas (tiek teigiamas, tiek neigiamas), pasitikėti tėvais, kur jaučiasi suprastas, išklausytas, o ne ten, kur tėvai vien primygtinai reikalauja daryti tai, kas liepiama. Tokioje atmosferoje vaikai mažiau serga, o jeigu ir suserga, tai lengva forma.

Ligos – tai normali vaiko vystymosi dalis, liga padeda adaptuotis naujoje aplinkoje. Pasak specialistų, dėmesį reikia atkreipti tik tada, kai ligos komplikuojasi ir sergama sunkia forma, pavyzdžiui, kiekvieną kartą liga pasibaigia vidurinės ausies arba plaučių uždegimu.

Jeigu tai ne lėtinės ir ne įgimtos ligos, dažni vaiko susirgimai susiję su jo silpnu imunitetu.

Būna, kad vaikas ligoninėje greitai sveiksta, o grįžęs namo vėl suserga – tuomet galbūt reikia ieškoti priežasčių namų aplinkoje, kur dažniausiai būna vaikas.

Labai dažnai šeimos negali susidoroti su esama situacija, tuomet reikalinga psichoterapeuto ar kitos specialisto pagalba.

Ar jūsų mažyliai dažnai serga? Kada pastebėjote, kad dažniau ėmė sirgti, pvz. ėmę lankyti darželį?