Kodėl vaikams būna blogas apetitas ir ką daryti?

Kodėl vaikams būna blogas apetitas ir ką daryti?

28. Apr 2015, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Jūsų vaikutis neturi apetito? Jis atsisako valgyti tai, ką jūs pagaminote? Nežinote, ką daryti tokiu atveju? Perskaitykite vaikų ligų gydytojos Rūtos Zuokienės patarimus. 

Tėvams reikia žinoti, kad geras apetitas prasideda nuo gimimo. Būtent nuo primaitinimo periodo priklauso vaiko santykis su maistu ir ateityje, bet tai jau kita pokalbio tema.

O dabar išsiaiškinkime, kodėl vaikui gali būti prastas apetitas?

  • Nėra pastovaus režimo. Jeigu jūsų šeimoje neįprasta valgyti vienu ir tuo pačiu laiku, nelaukite gero apetito iš vaikučio.
  • Saldūs užkandžiai. Kuo daugiau mažylis valgo saldumynų, tuo sunkiau bus įpratinti suvalgyti visą lėkštę sriubos.
  • Vaiko liga. Jeigu vaikučiui sloga, otitas, peršalimas, apetitas gali sumažėti, nes organizmas kovoja su virusu.
  • Blogos oro sąlygos. Gal tai ir neįtikėtinai skamba, tačiau daugelis vaikų yra meteopriklausomi, ypač pastaruoju metu, ir tai daro įtakos jų apetitui.
  • Emociniai išgyvenimai ir stresas. Tokiais laikotarpiais jūsų visas dėmesys turi būti nukreiptas ne į vaiko apetitą, o į tai, kaip pagerinti vaiko emocinę būseną.

Kaip kovoti su blogu mažylio apetitu? 

-Neverskite valgyti! Niekada ir jokiomis aplinkybėmis neverskite vaiko valgyti. Tokia praktika visam laikui atbaidys vaiko norą valgyti.

-Nežaiskite! Šaukštelis už mamytę, už tevelį – tai turėtų būti tabu. Tegu vaikas valgo kiek nori ir nereikia jo įkalbėti suvalgyti daugiau.

-Tėvų pavyzdys – geriausias priemonė prieš blogą vaikoi apetitą. Visada valgykite kartu ir tai, ką jis valgo.

-Jokių saldėsių! Saldumynai ir užkandžiai – teisingos mitybos priešas. Saldainius galite pasiūlyti pavalgius arba su arbata. Dienos eigoje galite pasiūlyti – riešutus, vaisius, dž.vaisius.

-Prieš valgį surenkite aktyvią išvyką su vaikučiu gryname ore.

Atminkite, šie patarimai padės jūsų vaikams nekentėti dėl blogo apetito, augti sveikiems ir stipriems.

Ekspertai