Kodėl vaikučiams reikia valgyti žuvies ir kada pradėti?

Kodėl vaikučiams reikia valgyti žuvies ir kada pradėti?

06. Jul 2014, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kuo žuvis vertinga vaikams? Kada ją pradėti ragauti - prieš įvedant mėsą ar vėliau? Į šiuos klausimus šiandien atsako vaikų ligų gydytoja Laima Bulikaitė.

Žuvis turtinga įvairiais vitaminais ir mikoelementais 

Žuvyje gausu baltymų, juos organizmas įsisavina greičiau nei gyvulių ar paukščio mėsos. Maisto produktuose geležis yra dvejopa: vadinamoji hemo (mėsoje, žuvyje) ir ne hemo (kruopose, vaisiuose, daržovėse, uogose, piene). Pirmoji geležies rūšis įsisavinama lengviau.

Tiek mėsoje, tiek žuvyje gausu vitaminų B12, A, E, D, mikroelementų - cinko, kalcio, vario, mangano, kobalto, nikelio. Žuvis turtinga vandenyje tirpiais B grupės vitaminais, jodu, fosforu, selenu.

Pirmaisiais kūdikiio gyvenimo metais sparčiai vystosi akių tinklainė ir rega, periferinė ir centrinė nervų sistema. Tam reikia omega -3 riebiųjų rūgščių, kurių yra žuvyje. Šios rūgštys skatina protinį vystymąsi, slopina uždegimus, stiprina imunitetą.

Žuvį rekomenduojama valgyti nuo 10-12 mėnesių amžiaus - po to, kai mažylis jau yra paragavęs mėsytės.

Geriausiai tinka virta liesa žuvis

Galite vaikučiui duoti po truputį ragauti ir paprastos jūrinės žuvies, svarbu, kad būtų šviežia, o ne šaldyta. Nebūtinai tai turi būti lašiša ar kita raudona žuvis, kaip kai kurios mamos įpratusios.

Galite duoti ir menkę, lydeką ir kitas rūšis. Visos rūšys tiks, tik žiūrėkite, kad nebertų – jei pasirodo pirmieji alergijos požymiai, maitinimą žuvimi sustabdykte, o po savaitės ar dviejų vėl pabandykite.

Šeimos medicinos centras

Pylimo 9, Vilnius

www.seimosgydytojas.lt

Ekspertai

Laima Bulikaitė

Šeimos medicinos centro vaikų ligų gydytoja
Laima Bulikaitė in-vecaku-skola