Kodėl vasarą padaugėja ausų uždegimų?

Kodėl vasarą padaugėja ausų uždegimų?

03. Aug 2016, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kodėl ausytes vaikams neretai skauda ir vasarą? Kaip apsisaugoti nuo ausų uždegimo? Apie tai pasakoja Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių ausų, nosies, gerklės ligų centro gydytojas, medicinos mokslų daktaras Raimondas Pliaukšta.

Kas ir kaip sukelia ausų ligas vasarą?

Ausų ligomis vasarą visų pirma susergama dėl maudynių. Į ausį patekęs vanduo dažniausiai sukelia išorinės ausies landos ligas. Ausies landos oda išbrinksta, ausis tampa pažeidžiamesnė, pralaidesnė bakterijoms, kurios ir sukelia uždegimus. Dažniausiai jie būna trumpalaikiai, tačiau uždegimas uždegimui nelygu.

Vidurinės ausies uždegimai skirstomi į ūmius ir lėtinius. Ūmus uždegimas pasireiškia aštriu skausmu, prikurtimu, pūliavimu. Lėtinį vidurinės ausies uždegimą sukelia pasikartojantis nepakankamai gydomas ūminis uždegimas. Lėtinės ausų ligos dažniausiai prasideda vaikystėje pasikartojančiais uždegimais, kurie laiku nesuteikus pagalbos gali sukelti rimtų komplikacijų.

Viena iš lėtinių ligų – cholesteatoma – yra gana dažna vaikų ir suaugusiųjų klausos netekimo priežastis. Ši liga pažeidžia klausos kaulelius, vėliau išplinta į greta esančius nervus, galvos smegenis. Gydoma operuojant.

Vidinės ausies ligos susijusios su klausos nervo pažeidimais. Priežastys gali būti įvairios – virusinė infekcija, deguonies trūkumas, kai klausos nervas nepakankamai aprūpinamas deguonimi, kritęs ar, atvirkščiai, pakilęs arterinis spaudimas, kraujagyslių spazmai.

Tai gali atsitikti dėl didelio streso, pervargimo, fizinio krūvio, skysčių trūkumo vasarą. Kartais net nepavyksta išsiaiškinti šių uždegimų, kurie gali komplikuotis į meningitą, sukelti komą, sąmonės netekimą, priežasties 

Dėl kokių priežasčių prakiūra ausies būgnelis? 

Ausies būgnelis gali suplyšti dėl traumos, stipraus antausio. Dažniausiai tokie trauminiai plyšiai per kelias savaites suauga patys. Reikia tik saugotis, kad kartu su vandeniu per būgnelio plyšį į ausies vidų nepatektų infekcija.

Būgnelis gali plyšti ir dėl ausies uždegimo, kai pūliai kaupiasi už būgnelio vidinėje ausyje ir susidaro didžiulis spaudimas. Jei uždegimai kartojasi, būgnelis gali ir nesugyti. Tuomet reikalinga operacija, kurios metu būgnelis užlopomas. 

Kodėl vaikus ir suaugusiuosius kamuoja sieros kamščiai ausyse?

Natūralus reiškinys yra sieros liaukų gaminama siera, kuri yra išorinės klausomosios landos apsauga. Prie jos prilimpa mikrobai, bakterijos, kurios vėliau pašalinamos kartu su siera. Bet kartais būna tam tiktų individualių sieros gamybos sutrikimų – jos gaminasi per daug, per didelės koncentracijos.

Pasitaiko ir siaurų klausomųjų landų, kuriose susidaro palankios sąlygos sierai užsilaikyti. Į ausis patekęs vanduo išbrinkina sierą arba patys valydami ausis ją sutrombuojame, dėl to atsiranda ūžesių, klausos problemų.

Tie, kuriems kamščiai susiformuoja dažnai, žino, kad po kelių dienų ausys išsivalo. Kartais kamščiai būna kieti kaip akmenys, neišsivalo, neįmanoma jų išplauti, tuomet suminkštinami specialiais lašais. Namų sąlygomis to nereikėtų daryti – galima pažeisti klausomąją landą ar net ausų būgnelį. Nepatariama ausų valyti ausų krapštukais – yra mažasis pirštas. Juo galima iškrapštyti tai, kas išoriškai matoma, o kas yra giliau, telieka ausyje.