Kodėl vyrai už tą patį darbą gauna daugiau, negu moterys?

Kodėl vyrai už tą patį darbą gauna daugiau, negu moterys?

11. Mar 2013, 07:00

Atotrūkis tarp vyrų ir moterų vidutinio darbo užmokesčio Lietuvoje jau keletą metų iš eilės mažėja.

 

 Uždirba 12 procentų mažiau, negu vyrai

 

Tačiau tam, kad moterų metinės pajamos prilygtų vyrų uždarbiui per metus, joms tektų dirbti 35 dienomis daugiau, suskaičiavo „Swedbank“ Asmeninių finansų institutas, atlikęs darbo užmokesčio skirtumų analizę.

 

2012 m. paskutinio ketvirčio duomenimis, vidutinis moterų darbo užmokestis po mokesčių Lietuvoje siekė beveik 1620 Lt per mėnesį ir buvo 12.3 proc. mažesnis nei vyrų.

 

Išsilavinusių moterų daugiau, negu vyrų

 

„Nepaisant to, jog Lietuvoje moterų, įgijusių aukštąjį ir aukštesnįjį išsilavinimą, dalis yra beveik dešimtadaliu didesnė nei vyrų, moterys vis dar sulaukia mažesnio finansinio įvertinimo. Tačiau toks atotrūkis tarp vyrų ir moterų darbo užmokesčio fiksuojamas ne tik Lietuvoje. Pavyzdžiui, Europos Sąjungoje skirtumo vidurkis svyruoja apie 16 proc. Norint išlyginti atotrūkį tarp vyrų ir moterų darbo užmokesčių šalyje pagal praėjusių metų atlyginimų kitimo tempus prireiktų maždaug keturiolikos metų“, − konstatavo „Swedbank" Asmeninių finansų instituto vadovė Lietuvoje Odeta Bložienė.

 

Bedarbių vyrų daugiau, negu moterų

 

Pasak analitikės, moterys vis sėkmingiau įsilieja į darbo rinką. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2012 m. moterų nedarbo lygis buvo mažesnis nei vyrų ir sudarė 11.5 proc. (vyrų – 15.1 proc.).

 

Antrus metus auginant vaiką galima dirbti bei gauti pajamų

 

„Aktyvesnis moterų įsiliejimas į darbo rinką sietinas ne tik su ekonomine recesija, lėmusia vyrų pajamų sumažėjimą bei nedarbo augimą, bet ir ekonomine šalies politika, skatinančia moteris dirbti. Kaip tokios politikos pavyzdžius galima įvardinti motinystės/tėvystės išmokų įstatymo pakeitimus 2011-aisiais, kurie sudarė galimybę antrais vaiko priežiūros atostogų metais tėvams ir dirbti, ir gauti pašalpą“, − aiškino O. Bložienė.

 

Kaip Jūs vertinate  tai, kad moterų atlyginimas vis dar mažesnis už vyrų? Gal turite pavyzdžių ir savo  aplinkoje, kai už tą patį darbą moteris gauna daugiau?

 

 

laurora laurora 11. Mar 2013, 13:37

turiu pavyzdi tik kaip mes, moterys, esame isnaudojamos. t.y. savo darbe kartais turime dirbti vyriskus darbus (pas mus vyrai tik 2 yra, tad buna jie uzimti irtada siuncia mus vyrisku darbu dirbt), o atlyginimo netuz tas kelias vyrisko darbo valandas ne cento nepakelia