Kokia turėtų būti žindančios mamos mityba: interviu su gydytoja

Kokia turėtų būti žindančios mamos mityba: interviu su gydytoja

13. Jul 2012, 00:00

Ką žindanti mama turėtų įsidėmėti, rinkdamasi maisto produktus? Koks turėtų būti jos dienos meniu? Ko ji negali valgyti griežtai ir ką gali? Šia tema kalbamės su klinikos "Motina ir vaikas" gydytoja ginekologe-akušere Raimonda Sinkevičiene.

 

Maitinančios krūtimi motinos racionas turi būti paremtas sveikos mitybos piramidės principais. Gydytoja patarė maitintis kiek įmanoma ekologiškesniu ir namuose gaminamu maistu.

 

"Žindyvei nederėtų maitintis pusfabrikačiais, viešojo maitinimo įstaigose, nes tikrai pas mus Lietuvoje nėra įprasta nueiti į kavinės virtuvę ir patikrinti ruošiamą maistą, jo kokybę ir šviežumą. niekada nepirkti kioskuose parduodamų gaminių su mėsa ir daržovėmis", - teigė gydytoja ginekologė-akušerė Raimonda Sinkevičienė.

 

Kiek reikėtų žindyvei išgerti skysčių per parą? 

 

Maitinančiai mamytei gydytoja patarė naudoti pakankamai skysčių, tai gali būti ir vanduo, arbatos, pieno 1-2 stiklinės, sriuba, tam tikros praskiestos sultys. Nepatartina gerti „tetra pakuose“ esančių sulčių, taip pat citrusinių vaisių, neskiestų obuolių - morkų sulčių.

 

"Galima gerti žindyvėms subalansuotas arbatas, arba paprastas, nerekomenduojama daug gerti juodos ir žaliosios arbatos, dėl esančių stimuliuojančių medžiagų - taninų.

 

Atsargiai gerkite vaistažolines arbatas (liepžiedžių, aviečių, kurios skatina prakaitavimą, bei mėtų, kurios slopiną laktaciją). Galite gerti kmynų, pankolių, anyžių, dilgėlių, ožiarūgščio, melisų švelnias arbatėles", - Mamyčių klubui pasakojo gydytoja R.Sinkevičienė.

 

Per parą žindanti mamytė turėtų išgerti apie 2-2,5 litro. Negalima gerti angliarūgšte prisotintų gėrimų. Kavos per dieną galima išgerti ne daugiau 1 puodelio ir geriau su pienu, nes kava veikia diuretiškai, varydama skysčius ir mineralus iš organizmo.

 

Kiek papildomai kalorijų maitinanti mamytė gali kasdien gauti su maistu? 

 

Anot gydytojos, per parą žindanti moteris papildomai turi gauti daugiau kolorijų, nei nėštumo metu, tai ir papildomai 500 kcal/dieną, 120-130 baltymų, 100-120 gr riebalų ir 500 gr angliavandenių.

 

"Svarbu ypatingai rinktis maistą pirmuosius mėnesius, kol dar naujagimio žarnyno gleivinė yra jautri ir pati mama nežino, kaip jos kūdikis sureaguos į vieną ar kitą maisto pasirinkimą. Iš pradžių viską naudoti saikingai – virtos košės, virta mėsa (geriau jautiena), bananas, sausučiai, jogurtas. Kasdien įjungiant po vieną naują produktą ir žiūrint individualiai į naujagimio būklę, jo ramumą, odą ir kt.faktorius", - patarė gydytoja.

 

Ko reikėtų ypatingai vengti?

 

Bandydama įvairius maisto produktus, anot gydytojos ginekologės R.Sinkevičienės, mama gali truputį plėsti valgių asortimentą.

 

Svarbiausia vengti:

-nešviežio, antrą kartą šildyto maisto,

-aštraus, sūraus, riebaus, rūkyto, kepto, ypač riebaluose,

-konservuoto, su įvairiais konservantais ir maisto priedais, skonikliais ir stiprikliais apdoroto maisto.

-vengti šokolado ir jo gaminių, riešutų.

 

Kokią mėsą, daržoves, vaisius ir kitus maisto produktus rinktis?

 

Gydytoja patarė rinktis mėsą, turinčią daugiau geležies ir baltymų, t.y jautieną, triušieną, žasieną.

 

Nevalgyti daržovių ir vaisių, atvežtų iš kitų klimato juostų, kurios stipriai apdorojamos konservuojančiomis medžiagomis (pvz. žiemą braškės iš Ispanijos).

 

Geriau, kaip sako gydytoja, suvalgyti lietuvišką morką ar burokėlį, darže užaugintą salotą, špinatą, agurką, nei neaiškios kilmės Icbergo salotų, kuriose nežinia, kiek nitratų. Negalima valgyti raugintų kopūstų, pupelių, žirnių, ridikėlių ir mažiau svogūnų, kurie ne tik pučia vidurius, bet ir keičia pieno skonį.

 

Iš vaisių galima valgyti bananus, obuolius, įvairius gerai nuplautus džiovintus vaisius.

 

Galima valgyti:

-1 kiaušinį per dieną,

-truputį garuose troškintos žuvies,

-sūrio gabalėlį, varškės.

 

"Tiesiog reikia mąstyti, renkantis maisto produktus, nes tik Jūsų kūdikis atsakys į klausimą, ką jūs galite valgyti, o ko privalote vengti. Šiais laikais jau yra nesudėtinga susirasti ekologinius prekybos taškus, kur galima įsigyti sertifikuoto eko maisto.

 

Savaime suprantama, kad negalima visiškai naudoti žindant alkoholio, rūkymo ir buvimo prirūkytose patalpose, stengtis būti kuo daugiau gryname ore, vengti streso, naudoti buityje ekologines valymo priemones, o ne chemines, kuriose išsiskiria nuodingos lakiosios medžiagos tiek motinai, tiek ir vaikučiui", - patarė gydytoja R.Sinkevičienė.

 

www.motinairvaikas.lt

 

 

1

13. Jul 2012, 11:28

Labai puikus straipsniukas 😀 👍