Kokiais atvejais būtina plauti rankas?

21. Jun 2011, 07:00

 

Kaip sako lopšelio-darželio „Krivūlė“ auklėtoja Zita Ramonienė, ateidami į darželį dažniausiai vaikučiai nemoka pautis rankų, nes mamos už juos viską padaro.

 

Tik nedaugelis jau moka nusiplauti rankytes su muiliuku – pažaidus ar prieš valgį. Tačiau pasinaudojus tualetu – nė vienas neturi įpročio jų nusiplauti.

 

Specialistai įspėja, kad prasidėjus karščiams ima plisti infekcinės žarnyno ligos. Jų sukėlėjai – žarnyno virusai, tarp jų ir rotovirusas, ypač dažnas tarp mažų vaikų. Kodėl? Todėl, kad vaikai viską liečia, tad užkratas patenka per neplautas rankas.

 

Tad daugelio užkrečiamų ligų galima išvengti tiesiog jas plaunant dažnai.

 

Kai tik vaikutis išeina iš tualeto, paklauskime – Ką pamiršai padaryti? O gi nusiplauti rankytes. Taip vaikams kasdien reikia priminti ir nuolat kartoti šiuos įgūdžius, tuomet tai ilgainiui taps įpročiu.

 

Plaunant rankas su muiliuku nuplaunami pagrindiniai mikroorganizmai, kurie pakliūna nuo užterštų daiktų, paspaudus rankas žmogui ir pan.

 

Kada rekomenduojama plauti rankas:

 

-pasinaudojus tualetu

-grįžus iš lauko

-pažaidus kad ir kambaryje žaislais

-po kelionės

-prieš valgį ir po valgio

-paglosčius gyvūnus

-palietus pinighs

-pasportavus

-pasinaudojus viešuoju transportu

-kai namuose yra sergančiųjų.

 

Antraisiais gyvenimo metais ypač išryškėja vaiko savarankiškumas, tad specialistai pataria tai išnaudoti ir pamokinti mažylį, kaip pačiam nusiplauti rankytes.

 

Mamyčių klubas

 

Įprastiniai muilai, ypač šarminiai, pažeidžia natūralų odos pH, dėl ko oda gali dar labiau sudirgti. Todėl, turintiems sausą ir jautrią odą reikėtų rinktis specialiai sukurtas prausimosi priemones, pavyzdžiui -

 

 OILATUM muilą - soap bar

 

muilas

 

 

Oilatum muilas yra švelni, minkštinamoji prausimosi priemonė, skirta sausos ir jautrios kūno odos priežiūrai. Muilas pašalina nešvarumus, suminkština ir drėkina odą.    

 

Kokios muilo ypatybės:

 

-muilo pagrindą sudaro didelio molekulinio svorio riebalų rūgštys, dėl to muilas mažiau įsiskverbia į odą ir mažiau dirgina,

-mineraliniai aliejai suformuoja apsauginė aliejinę plėvelę, kuri apsaugo nuo drėgmės praradimo,

-sudėtyje nėra dažiklių, parabenų.

-Oilatum muilas puikiai tinka kasdieniam prausimuisi.