Kuo grybai naudingi vaikams+ Vaidos Kurpienės receptas

12. Sep 2017, 06:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Anot sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, rinkti reikėtų tik gerai pažįstamus grybus. Mažyliams tinkamiausi - baravykai, raudonikiai ir voveraitės.

Beje, grybų vaikams nerekomenduojama valgyti anksčiau nei nuo trejų metų amžiaus.

Kuo grybai naudingi?

Grybuose yra baltymų, skaidulinių medžiagų, antioksidantų, kurie stiprina imunitetą, kai kurias atvejais ir nuo vėžio gali apsaugoti. Grybus gerai valgyti ir esant padidėjusiam kraujospūdžiui.

Tačiau jokiu būdu grybų nerinkite šalia kelio, nes grybuose gali būti ir daug toksinių medžiagų, mat jie kaip kempinės sugeria viską iš aplinkos.

Kalbant apie vaikų mitybą, jeigu jau renkam grybus, geriausia, kad jie būtų jauni.

Makaronai su voveraitėmis

20170911231159-90131.jpg

Kai vaikams pristatomas naujas produktas, visada rekomenduojama patiekti su kažkuo, ką jie labai mėgsta, pavyzdžiui, makaronais :)

PATIEKALUI REIKĖS:

Pilno grūdo makaronų;

svogūno;

morkos;

voveraičių;

krapų;

druskos.

Mes renkamės pilno grūdo makaronus, nes jie suteikia ilgiau sotumo jausmą ir teigiama, jog turi 60 proc. daugiau maistingų medžiagų, negu įprasti makaronai.

Pasriruošiame voveraites - jas reikia labai gerai nuplauti. Po vieną. Teigiama, kad daugiausia naudingų medžiagų yra kepurėlėse. Kai gaminame vaikams, labiau rekomenduoja kepurėles ir naudoti. Atskirti kotukus. 

20170911231145-99942.jpg

Tada sutarkuojame morkas, smulkiai supjaustome svogūną, sukapojame krapus ir viskas: lengvai pakepinsime ant sviesto. Jo iš tiesų reikia nedaug. Grybai sunkiai virškinami, o nuo riebalų dar sunkiau virškinsis. Nors vaikams riebalų nepatariame itin riboti, bet ruošiant patiekalus su grybais, specialistė rekomenduoja šiek tiek riboti.

Stambesnes voveraites rekomenduojama pasmulkinti, o kol visa tai darysite, į verdantį ir pasūdytą vandenį dėkite virti makaronus, o kitame puode 5 minutes pavirkite voveraites. Kai daržovės jau pakepė, išvirusias voveraites pilkite ant daržovių.

Kaip sužinoti, ar grybai vaikui tiko?

Jeigu vaikas, pavalgęs grybų, atrodo linksmas, guvus, vadinasi, grybai jam tiko. Bet jeigu po pietų pasidaro vangus ar skundžiasi pilvuko skausmas, vadinasi, grybai jo skrandukui – dar per sunkus produktas.

Skanaus!