Kodėl ritmingoje aplinkoje vaikas jaučiasi saugus arba žaidimai su mažyliais iki metukų

12. Oct 2015, 14:17 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Metukų dar nesulaukęs mažylis kalba tik sava kalba ir dėmesį į jį dominančius objektus sukoncentruoja tik labai trumpam. Nepaisant to – visas mažylio gyvenimas sukasi apie pasaulio pažinimą ir žaidimus. Kokie tie žaidimai turėtų būti?

Su iki metukų kūdikiu dienos, atrodytų, sukasi apie labai paprastus kasdienius ritualus: kelis kartus per dieną mūsų mažylis dar miega, nemažai kartų jam reikia pavalgyti, o vėliau neretai tenka ir persirengti, išeiti į lauką – pakvėpuoti grynu oru. Žiūrėk - diena ir prabėgo.

Tačiau atliekant visus šiuos kasdienius darbelius, svarbu su mažyliu ir žaisti. Mažylio, kuris dar nesėdi ir neropoja, pagrindiniai žaidimai vyksta ant tėvelių rankų.

Ritmingoje aplinkoje vaikas jaučiasi saugus

Anot psichologės Godos Bačienės, jei aplinka yra neritminga ir tyli, kūdikis ją suvokia ir jaučia kaip begalybę, kurioje jis gali "ištirpti", pasimesti. Ritmas sukuria ribotumą, pvz. jei ritmiškai siūbuojame, dainuojame lopšines. Kai vaikas jaučiasi tam tikra prasme apribota garsinę erdvę, jis jaučiasi saugus. Todėl taip svarbu mažyliui ką nors niūniuoti, jį glosyti, žaisti su juo...

O štai kiek ūgtelėjusiam kūdikėliui, kaip pavyzdžiui, jau devynių mėnesių sulaukusiam Benediktui, pagrindiniu žaidimu tampa pasaulio pažinimas. Kaip sako mama, sūnaus pasaulio pažinimas vyksta akytėm, rankytėm ir burna: "Pastatom su vyresniu broliuku bokštą, o Benediktas... ką moka padaryt? Tuoj pamatysime. Valio! Jam patinka jį sugriauti".

"Atėjusi į žaislų parduotuvę aš pamatau žaislus ir galiu suprasti, kas štai tas medinis, medžiaginis ar plastikinis. Vaikas gi, paėmęs žaislą, nieko apie jį nežino. Todėl jam reikia viską paragauti, pabarškinti, pastatyti ant vieno kampo, ant kito ir pan, kol visą tą informaciją, kurią mes turime, jis pats sukaups. Taigi, nereikia vaikų per anksti mokinti simbolių - skaičių, jis pats turi pirmiausia išsičiupinėti, palyginti, visai neįvardindamas nei skaičiaus, nei apimčių", - patarė psichologė G.Bačienė.

Virtuvė - geriausia žaidimų vieta

Ropojantiems mažyliams labai įdomu viskas, ką galim paimti, uždengti, paslėpti, nuimti, pabarškinti. Todėl mamos virtuvė jiems yra geriausia žaidimų ir pasaulio pažinomo vieta. Juk čia tiek daug medinių šaukštų, skirtingų dydžių ir formų dubenėlių, kurie vis kitaip skamba. Jums besint virtuvėje mažylis gali atripoti ir atsimeti savo žaislusm juk jam taop smagu būti ten, kur yra mama. 

Atminkite, kad ir su kokiais daiktais bemėgtų žaisti jūsų mažylis, svarbiausias žaidimų palydovas turi būti mamos ar tėčio, auklės ar senelių kalbėjimas. Pasakojimas apie viską: apie tai, kas vyksta, apie tai, ką matot, apie tai, ką žaidžiat.

Kitaip tariant, mūsų mažieji – išmoksta pasaulį pažinti ne tik ne tik liesdami ar ragaudami, bet ir girdėdami mus, dainuojančius, skaitančius,kalbančius...kalbančius apie mus supančius daiktus, apie mums nutikusius nuotykius, beigi apie mus užvaldžiusius jausmus...pavyzdžiui meilę begalinę! Apie ją kalbėti juk ne tik naudinga, bet ir be galo malonu.