Kokie žaislai yra išsigelbėjimas tėvams ir šviesesnė vaikų ateitis?

Kokie žaislai yra išsigelbėjimas tėvams ir šviesesnė vaikų ateitis?

09. Jun 2016, 12:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Vos praeitą savaitę nupirkome naują, pulteliu valdomą mašiną, o šiandien ji jau numesta kampe. Ar tik neapniko pažįstamas jausmas? Taip stengiamės nustebinti vaikus naujais žaidimais, bet atrodo, kad vis nepataikome. Šeši garso ir šviesų nustatymai nesuveikė taip, kaip tikėjomės kitą dieną vėl reikia naujo, bet kodėl? 

Kokie žaislai greitai atsibosta?

Nors ryškūs, mirgantys, garsus skleidžiantys žaislai pirmiausia patraukia vaiko akį, jie taip pat greitai atsibosta. Pastarieji dažnai turi tik vieną aiškiai suprantamą funkciją jie neskatina ieškoti daugiau žaislo panaudojimo būdų, nelavina vaizduotės. Pavyzdžiui, šautuvas ar nuotoliniu būdu valdoma mašinytė. Vaikai greitai supranta ir išbando visas jų funkcijas, pasidaro nebeįdomu. Todėl natūralu, kad greitai prireikia naujo žaidimo. 

Žaislai gali lavinti, bet gali ir pakenkti

Vaikui bet koks objektas gali tapti žaislu. Psichologai teigia, kad žaidimai padeda vaikui bręsti emociškai (rūpinantis žaislais), socialiai (žaidžiant atvaizduoti ir geriau suprasti įvairias socialines situacijas), protiškai (spręsti užduotis, nugalėti kliūtis). Mažiems vaikams žaidimas padeda lavinti judesių motoriką, atsparumą, vaizduotę. 

Nors vaiko vaizduotė turi galią transformuoti bet kokį objektą į pačius įvairiausius veikėjus ir situacijas, žaislai su savimi dažnai nešasi savas pasaulėžiūras ar socialines nuostatas. Žaislinis šautuvas gal ir nepadarys vaiko žiauresniu, tačiau gali sudaryti prielaidą romantizuoti ginkus, sukurti pasaulėvaizdį, kur šaudymas siejasi su malonumu. Toks išskirtinis agresyvumo siejimas su vyriškumu užkerta berniukams kelią išmokti atjautos ir rūpesčio – savybių, kurių gyvenime greičiausiai prireiks labiau negu gebėjimo naudotis ginklais. 

Mergaitėms skirtos lėlės Barbės demonstruoja tik vieną kūno tipą, kas gali priversti mergaites sieti grožį su liekna, „barbiška“ figūra. Psichologės Helgos Dittmar 2006 metais atliktame tyrime 5-8 metų mergaitės, kurios žaidė su Barbėmis, buvo linkusios prasčiau vertinti savo išvaizdą, negu mergaitės, žaidusios su realistiškesnės išvaizdos lėlėmis. Ar tai reiškia, kad lėlės Barbės ir žaislinės šaudyklės kenkia vaikams? Nebūtinai, tačiau vaikų vaizduotė bus labiau lavinama, jei į žaidimų „racioną“ įtrauksime žaislus, pristatančius platesnį ir įdomesnį pasaulį.

 20160608220209-89925.jpg

Kas yra edukaciniai žaislai?

Edukaciniai žaislai – tai žaislai, lavinantys vaiko vaizduotę, kūrybiškumą. Norint perprasti edukacinį žaidimą vaikui dažnai prireikia daugiau laiko, o ne iškart atrastos funkcijos skatina ir toliau ieškoti žaidimo galimybių. „Nustatyta, kad palankiausi pasaulio tyrinėjimui ir mokymuisi yra žaislai, kurie palieka vietos vaiko vaizduotei,“ – sako įmonės edukaciniai.lt vadovė. – „Žaislinis šautuvas skirtas tik šaudyti, o štai kaladėlės atveria visiškai naują galimybių lauką. Galima statyti pilį, labirintą, galima žaisti kaladėlių šeimą arba mėginti pastatyti patį aukščiausią bokštą. Manome, kad vaikai turi išmokti ne tik imituoti tai, ką pamato per televiziją, bet ir kurti patys, susidurti su iššūkiais ir patirti džiaugsmą juos įveikus. Prieš įtraukdami naują žaislą į mūsų internetinę parduotuvę edukaciniai.lt, bandome sau atsakyti į klausimą: kaip vaikas žais su šiuo žaislu? Ko šis žaislas gali išmokyti? Kokį pasaulį jis pristato?“

Kaip išsirinkti edukacinius žaislus?

20160608220223-20599.jpg

Skirtingi edukaciniai žaidimai padeda įgyti vis kitus naujus įgūdžius, reikalingus tolesnei raidai. Amerikiečių psichologė Christia S. Brown rekomenduoja žaislus, susijusius su skirtingų įgūdžių formavimu: 

  • lėles: moko rūpesčio, atsakomybės;
  • dėliones ir kaladėles: lavina orientaciją erdvėje ir judesių motoriką;
  • žaislinius įrankius ir mokslo populiarinimo žaidimus: skatina domėtis pasauliu ir spręsti problemas;
  • pieštukus ir plastiliną: skatina kūrybiškumą;
  • stalo žaidimus: padeda suprasti žaidimą komandoje;
  • knygas ir žurnalus: gerina kalbos įgūdžius;
  • kamuolį, šokdynę: supažindina su sportu ir sveika gyvensena.

Renkantis edukacinius žaislus, labai svarbu atkreipti dėmesį į jų daugiafunkciškumą ir vaiko pomėgius. Vienam labiau patinka lipdyti, kitam – konstruoti. Tad leiskime ir vaikui patirti įdomų ir prasmingą laisvalaikį, užuot leidę jam kiurksoti prie mirgančios planšetės. O dar geriau – užsiimkime tokiu laisvalaikiu drauge su vaikais – juk jie pirmiausia mokosi iš jūsų, o buvimas šalia net ir paprasčiausią žaislą pavers įdomiu ir vertingu nuotykiu.