Kokio amžiaus vaikai gali mokytis slidinėti nuo kalno?

Kokio amžiaus vaikai gali mokytis slidinėti nuo kalno?

15. Jan 2018, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ar mėgstate slidinėti? Jeigu žiemą nepraleisdavote progos aplankyti kalnus, o atsiradus vaikui tai apleidote - gal jau laikas pradėti slidinėti kartu? Apie vaikų mokymą slidinėti kalnuose kalbinome sertifikuotą kalnų slidinėjimo instruktorių Andrių Augūną, kuris moko slidinėti ne tik suaugusius, bet ir vaikus.

KADA?

Ribos nėra ir viskas priklauso nuo vaiko. Šalyse, kuriose yra kalnai, tokiose kaip Austrija ar Prancūzija vaikus ant slidžių "stato" nuo trejų ar ketverių metų. Lietuvoje pasitaiko nuo ketverių, bet dažniau pradeda, kai vaikui sukanka penki ar šeši. Vaikas turi būti fiziškai aktyvus, galima sakyti - stiprus. Tuomet jam lengviau seksis mokytis.

KIEK PAMOKŲ?

Labai individualus dalykas. Vienas vaikas jau per pirmą pamoką įsisavina kaip kas, o kitiems reikia keturių ar penkių pamokų. Svarbu, nenuleisti rankų, nes rezultatas vis tiek bus ir anksčiau ar vėliau čiuožti pradės visi.

Nors, rodos, berniukai aktyvesni, bet mergaitės išmoksta greičiau nes yra stropesnės.

AR BIJO?

Dažnai atrodo, jog vaikai lekia be baimės jausmo - ar tai gerai?

Nėra gerai, kai be baimės leidžiasi, nes turi būti savisaugos instinktas - tiek pati vieta, tiek ir užsiėmimas yra rizikingi. Su laiku visi vaikai išmoksta to ir, kaip dažniausiai su vaikais būna, tik kai patys nugriūna. Vieną kartą nuvirto - kitą kartą taip nelėks. Turi išsigąsti, nes vaikams sakyk nesakęs, kol nenutinka - tol nesupras.

KAIP PASIRUOŠTI PSICHOLOGIŠKAI?

Dažniausiai tėvai bijo labiau nei vaikai. Vaikai sako tėvams, jog jie eitų, patys veržiasi į treniruotes ir laukia žiemos, bet šie vis tiek pergyvena. Ypač mamos. Galvoja ar nesušąls, neužsigaus...

TRAUMOS

Asmeniškai aš pats nesusidūriau su vaikų traumomis. Stengiuosi mokinti taip, kad nebūtų preteksto joms įvykti. Bet kalbant apie dažniausias slidinėjimo traumas tai nukenčia kelio raiščiai, išnyra riešai. Viskas būna kai žmogus per daug atsipalaiduoja.

ĮRANGA

Nuomotis ar pirkti - tai individualus dalykas. Vaikai greitai auga, ypač maži, todėl slides ir batus gali tekti keisti kiekvieną sezoną. Jeigu yra finansinės galimybės - kodėl ne, bet nieko blogo ir nuomotis. Be slidinėjimo kostiumo reikia pasirūpinti specialiais slidinėjimo apatiniais, slidinėjimui ar sportui skirtomis kojinėmis, tam, kad kojos neprakaituotų ir nešaltų. Šalmas taip pat būtinas. Alpių šalyse iki 14 metų draudžiama čiuožti be šalmo ir siekiama, jog šis draudimas įsigaliotų ir suaugusiems.

GRUPĖMIS ar INDIVIDUALIAI?

Tai asmeninis sprendimas. Jeigu individualiai, tuomet visas dėmesys skiriamas vaikui. Bet ir grupėse mokytis nėra problema. Visi atlieka tuos pačius pratimus, tik užtrunka šiek tiek daugiau laiko.

LIETUVOJE ar UŽSIENYJE?

Tiek čia, tiek užsienyje vaikai išmoksta slidinėti. Lietuvoje lengviau dėl to, jog vaikas supranta kalbą. Vilniuje mokiname Liepkalnyje. 

Pasidalinkite savo patirtimi - ar jūsų vaikai jau slidinėja? Kada pradėjo ir kur išmoko?