Sunegalavo mažylis – kokios arbatos gali padėti?

03. May 2017, 08:40 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Arbatas mes dažniausiai įpratę gerti esant žvarbiems orams, tačiau pavasarį ir vasarą jos ne mažiau tinkamos vartoti. Tačiau kokios arbatos tinka kūdikiams iki vienerių metų?

Svečiuojamės pas trijų vaikučių  Kristupo, Kotrynos ir Herkaus  mamą Ritą, kuri tikina, jog arbatų gėrimo ritualas yra neatsiejama jų šeimos kasdienybės dalis. Dar vaikystėje jos močiutė, vos anūkei sunegalavus, duodavo įvairių arbatėlių ir jos padėdavo, Rita taip pat laikosi šios tradicijos. Todėl kaskart, vaikučiams pasiskundus sloguojančia nosyte ar pilvuko skausmais, kaip pagalbinę priemonę siūlo jiems vaistažolių arbatų.

Kokios vaistažolės padeda nuo pilvuko pūtimo?

Pasak pediatro, docento Algimanto Vingro, arbatos tinka vaikams ne tik atsiradus pilvo pūtimui, bet ir esant nemaloniems jutimams pilve. Vaistažolių arbatos tinkamos ir esant vidurių užkietėjimui, pvz. ypač veiksmingas balkšvųjų gysločių sėklų luobelių, linų sėklų, ramunėlių žiedų, obuolių žievelių mišinys. Šis mišinys, anot gydytojo, gelbsti tiek viduriukų užkietėjimo profilaktikai, tiek esant sunkiam tuštinimuisi.

20170427131131-14132.jpg

Saldžiųjų pankolių vaisiai, ramunėlių žiedai ir pipirmėčių lapai gali padėti mažinti vidurių pūtimą. Balkšvųjų gysločių sėklų luobelės ir linų sėklos gali padėti lengvinti virškinimą ir šalinimą.

Kas padeda kūdikiui peršalus?

Prasidėjus uždegimui nosiaryklėje, atsiradus sausam kosuliui, gerklės perštėjimui, skausmui, sunkiam atsikosėjimui ar karščiavimui tiks siauralapio gysločio lapų, tūbių, šeivamedžių, ramunėlių žiedų mišinio arbata arba pavienės vaistažolės.

Virusai ir peršalimai siaučia visus metus, todėl močiutės ir mamos žinojo, kad gysločių lapai, tūbių žiedai gali padėti mažinti gerklės ir ryklės sudirgimą. Šeivamedžių, ramunėlių, liepų žiedai gali padėti palaikyti organizmo atsparumą išorinei aplinkai.

20170427131149-26335.jpg

Kokios arbatos gelbsti, kai mažylis irzlus, neramus ar sunkiai užmiega?

Rita gerai žino, kad melisų, levandų, liepų žiedai gali padėti mažinti dirglumą, palaikyti kokybišką miegą. Jas galima vartoti ne tik prieš miegą.

Anot pediatro A.Vingro, minėtų vaistažolių mišinys labai tinka atsiradus dirglumui, bet kokiam irzlumui, stipriam reagavimui į teigiamus ar neigiamus įspūdžius, esant odos niežėjimui.

20170427131205-53752.jpg

Ką svarbu žinoti, renkant arbatą mažyliui?

Net ir auginant kūdikius iki 1 metų, galima į pagalbą pasitelkti tai, kas bene natūraliausia ir laiko bei močiučių patikrinta, geriausia ką turime iš gamtos   vaistažoles.

Šiandien rinkoje yra platus pasirinkimas jau paruoštų vartojimui vaistažolių arbatų, tačiau mamoms verta žinoti, kad:

  • ne visos vaistinėse ar parduotuvių lentynose esančios vaistažolių arbatos tinka vaikams iki 1 metų.
  • patartina rinktis arbatas be saldiklių, be cukrų: vaistažolių arbatos be cukrų ar saldiklių daug naudingesnės organizmui, nei, pavyzdžiui, tirpios arbatos su cukrum.

ŽVARBIO ARBATĖLĖ

20141203092237-81473.jpg

Žvarbio receptas baltai žiemai, sausai nosytei, šiltoms rankutėms ir skardžiai gerklytei: pėdutes apauni vilnonėmis kojinėmis, susisuki į pūkinę antklodėlę ir sušalusiomis rankutėmis apglėbęs arbatos puodelį augini šilumos kamuoliuką pilvelyje.

Sudedamosios dalys: siauralapių gysločių lapai – 25 %, tūbių žiedai – 25 %, šeivamedžių žiedai – 20 %, ramunėlių žiedai – 20 %, liepų žiedai – 10 %.Vartojimo būdas: Vaikams iki 4 metų, 1 pakelį arbatos užpilkite 150 ml verdančio vandens ir uždenkite. Po 10 minučių pakelį nuspauskite. Vartokite 1–2 kartus per parą. Vaikams nuo 4 metų, 1–2 pakelius arbatos užpilkite 150 ml verdančio vandens ir uždenkite. Po 10–15 minučių pakelius nuspauskite. Vartokite 2–3 kartus per dieną. 

GURGIO ARBATĖLĖ

20141203092815-21474.jpg

Gurgio receptas dažnesniems pasimatymams su puoduku ir linksmai gurgiančiam skrandukui: niekas taip neišjudina debesų Pilvelyje, kaip karšto vėjelio nuo arbatos gūsis ir jos gėrimas mažais gurkšneliais.

Sudedamosios dalys: balkšvųjų gysločių sėklų luobelės – 50 %, linų sėklos – 30 %, ramunėlių žiedai – 10 %, obuolių žievelės – 10 %.Vartojimo būdas: Vaikams iki 4 metų, 1 arbatinį šaukštelį mišinio užpilkite 150 ml verdančio vandens, uždenkite ir retkarčiais pamaišykite. Po 20–30 minučių išmaišykite ir nukoškite. Vartokite 1–2 kartus per parą, tarp valgių. Vaikams nuo 4 metų, 2 arbatinius šaukštelius mišinio užpilkite 200 ml verdančio vandens, uždenkite ir retkarčiais pamaišykite. Po 20–30 minučių išmaišykite ir nukoškite. Vartokite 1–2 kartus per dieną, tarp valgių. 

KNIURKIO ARBATĖLĖ 

20141203093039-11572.jpg

Kniurkio receptas ilgiems sapnams ir plačioms šypsenoms: surenki visus gražiausius sapnus į vieną puodelį ir su kiekvienu arbatos gurkšniu vis ilgėliau suglaudi blakstienas.

Sudedamosios dalys: melisų lapai – 30 %, levandų žiedai – 30 %, pasiflorų žolė – 30 %, liepų žiedai – 10 %.Vartojimo būdas: Vaikams iki 4 metų, 1 pakelį arbatos užpilkite 150 ml verdančio vandens ir uždenkite. Po 10 minučių pakelį nuspauskite. Vartokite 1 kartą per parą, prieš miegą. Vaikams nuo 4 metų, 1–2 pakelius arbatos užpilkite 150 ml verdančio vandens ir uždenkite. Po 10–15 minučių pakelius nuspauskite. Vartokite 1–2 kartus per parą, paskutinį kartą patartina suvartoti prieš miegą. 

PUKSIO ARBATĖLĖ

20141203092625-54080.jpg

Puksio receptas nuo balionų pilvelyje ir audrų skranduke: mylinčiomis rankomis suki ratukus ant išsipūtusio pilvuko taip kaip sukasi laikrodžio rodyklės. Įkvėpdamas ramybę gurkšteli arbatos ir nusišypsai kartu su pilveliu.

Sudedamosios dalys: ramunėlių žiedai – 35 %, kmynų vaisiai – 35 %, pipirmėčių lapai – 20 %, saldžiųjų pankolių vaisiai – 10 %.Vartojimo būdas: Vaikams iki 4 metų, 1 pakelį arbatos užpilkite 150 ml verdančio vandens ir uždenkite. Po 10 minučių pakelį nuspauskite. Vartokite 1–2 kartus per parą, tarp valgių. Vaikams nuo 4 metų, 1–2 pakelius arbatos užpilkite 200 ml verdančio vandens ir uždenkite. Po 10–15 minučių pakelius nuspauskite. Vartokite 1–2 kartus per parą, tarp valgių. 

„Žolynėlio" arbatų ieškokite prekybos centruose „Maxima", „Rimi", „Norfa", „Prisma", www.assorti.lt bei „Camelia" , „Gintarinės" ir „Norfos" vaistinėse. 

Svarbi pastaba: prieš ruošiant arbatą, būtina pasitarti su gydytoju pediatru, ir jeigu gydytojas pediatras nenurodė kitaip, arbatą ruošti ir vartoti taip kaip nurodyta. Negalima vartoti vaikams alergiškiems bent vienai iš sudėtinių dalių. Arbatą gerti kūno temperatūros, galima pasaldinti. Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas. Laikykite gamintojo pakuotėje, sausoje vietoje, ne aukštesnėje kaip 25°C temperatūroje.