Kokios muzikos patartina klausytis su mažaisiais?

30. Jun 2017, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Teigiama, kad muzika nėštumo metu teigiamai veikia vaiko vystymąsi. Be to, tai yra viena puikiausių bendravimo formų su dar negimusiu kūdikiu. Na gimusiam mažyliui geriausia muzika — mamos raminantis balsas, lopšinės ir vaikiškos dainelės.

Pasak specialistų, ką tik gimusiam kūdikiui geriausia duoti klausytis iki gimimo girdėtą melodiją, muziką, kuri primins tą laiką, kai jis buvo mamos pilvelyje.

Kaip suprasti, ar jau paaugusiam mažyliui tikrai patinka muzika ir jis linkęs muzikuot? O gal tiesiog priklauso nuo amžiaus, kai vaikiukas atranda garsus ir jam ne tiek muzika, kiek jam smagu žaisti, šokti ir linguoti, kai girdi melodijas? Į šiuos klausimus atsako ankstyvojo muzikinio ugdymo specialistė Sonata Latvėnaitė – Kričenienė.  

Visiems vaikams patinka muzika. Skirtingo amžiaus vaikai savaip į ją reaguoja: kūdikiai šypsosi, skleidžia garsus, vaikai ploja, tūpčioja, linguoja, kiti atidžiai klausosi. Negatyvi reakcija muzikai būna dažniausiai tada, kai vaikas nesijaučia saugiai, muzikinius garsus girdi pirmą kartą, nėra buvęs tokioje muzikinėje aplinkoje. Vaikai mokosi, kaupia muzikinę patirtį klausydami, žaisdami, šokdami.

Kokią muziką reiktų rinktis ir duot klausyti vaikui? 

Kūdikiui geriau klausytis mamos, tėčio balso gyvo atlikimo. Leidžiant muzikinius įrašus, svarbu, kad tai nebūtų sintetiniai garsai, muzika būtų netranki – mažiau mušamųjų instrumentų, daugiau išgrynintų tembrų – tik styginiai arba tik pučiamieji, mažiau muzikos su tekstu.

Tuomet vaikas tikrai girdi muziką. Tekstas koncentruoja vaiko dėmesį į kalbą (ji ir taip namuose dažniau skamba), o ne į muziką.

Šiuolaikiniai tyrimai patvirtina, kad muzika lavina vaikų intuiciją, logiką, girdimąją atmintį, bendravimą, ugdo mažylių kūrybiškumą. 

Ar yra būtent lavinimui sukurtų dainelių, melodijų, kur galima įsigyt ir jau vaikui leist muzikuoti?

Taip. Yra. Bet nedaug leidinių. Tėvai patys turi ieškoti ir parinkti, kas jų vaikams tinka. O tai yra labai sudėtinga. Mūsų leidiniai CD formate „Vištytė ir gaidelis“, „Dangus griūva“ - tai bandymas padėti šeimoms.

Remiantis lietuvių tautosaka, atrinktos trumpos dainelės, skanduotės, žaidimai, melodijos. Tai lietuvių liaudies pasaka kitaip: su ilgais muzikiniais intarpais, smagiu instrumentiniu pritarimu.

Rekomenduočiau „Krontos“ leidykloje išleistas knygas: ankstyvosios vaikystės muzikos mokymo programą „Muzikos žaismas“ ar Lolitos Piličiauskaitės-Navickienės knygą „Būsimų mamų dainos“.

Kodėl verta klausytis klasikų kūrinių su vaikučiu?

Įrodyta, jog vyresnio amžiaus vaikams gali pasireikšti mokslininkų atrastas, šiek tiek skeptiškai vertinamas Mocarto efektas. Pirmą kartą Mocarto efektas buvo atrastas 1993 Kalifornijos universiteto mokslininkų ir pakartotinai tirtas tos pačios grupės 1995 metais. Tyrimais (į kuriuos nebuvo įtraukti vaikai) buvo nustatyta, jog studentai, kurie klausėsi Mocarto sonatos likus kelioms minutėms iki egzamino, geriau panaudojo savo įgūdžius nei tie, kurie klausėsi kitokios muzikos ar nesiklausė visai.

W. A. Mocarto kūriniai padeda nuraminti verkiančius kūdikius, stabilizuoja psichiką, spartina smegenų vystymąsi. Pavyzdžiui, yra žinoma, kad šio garsaus kompozitoriaus „Koncertas fleitai“ gerina vaikų virškinimą ir apetitą. Nustatyta, kad tų vaikų, kurie nuo ankstyvos kūdikystės klausėsi muzikos, intelektas yra aukštesnis.

Tad jei neturite galimybės lankyti su mažyliu specialių ugdymo užsiėmimų, galite įsigyti plokšteles ar klausytis internetu W. A. Mocarto, J. S. Bacho, G. F. Hendelio, A. Vivaldžio, P. Čaikovskio ir kitų klasikų kūrinių.

Klasikinės muzikos pasaulis labai įvairus. Atrinkome 5 populiariausius klasikinius muzikos kūrinius, kurie puikiai tik klausytis kartu su mažaisiais.

Rubrika "Huggies® žaidimų aikštelė" - apie tai, kaip žaisti ir kokius žaisliukus rinktis

20170629135136-28182.jpg