Koks tavo vardas? O pavardė?

Koks tavo vardas? O pavardė?

24. Sep 2011, 00:00

Kokio amžiaus vaikučiai turi mokėti pasakyti savo vardą ir pavardę? Ir kaip juos to mokyti?

 

Iš mamos laiško:

 

"Kodėl man toks klausimas kilo? Ogi kartą nuvedžiau dukrytę į šokių būrelį, kurį lanko maždaug 3 - 4-5 metų vaikai. Vadovė stengėsi pažymėti savo užrašuose, kokie vaikai atėjo.

 

Buvo du vienodi mergaičių vardai Gabrielė, ir viena iš jų nežinojo savo pavardės. O geriausia buvo, kai viena iš mažiausių mergaičių, paklausta, kokia jos pavardė, atsakė: “Aš Austėja, mamos dukrytė ir princesė”.

 

Pasidarė smalsu, o kada vaikučiai jau turėtų mokėti pasakyti savo vardą ir pavardę?"

 

Atsako "Mamyčių klubo" Latvijoje psichologė Irina Dedele:

 

 Kaip mokyti vaiką išmokti savo vardą ir pavardę?

 

Atsišaukti kviečiamas vardu mažylis turėtų gana anksti, neturėdamas metukų.

 

Pasakyti savo vardą turėtų tada, kai pradeda aktyviai kalbėti.

 

Kalbant apie pavardę, yra skirtingai. Greičiausiai ją išmoksta vaikučiai, lankantys vaikų darželį. Jie, būdami 1,5 -3 metų jau pasako savo pavardę.

 

3 -4 metų vaikas tikrai pajėgus žinoti savo vardą ir pavardę. Tai netgi yra būtina dėl saugumo, pavyzdžiui, tuo atveju, jei vaikas pasiklystų prekybos centre. 4-5 metų vaikui jau gerai būtų mokėti savo tėvų vardus ir pavardes ir jų profesijas. Taip pat ir namų adresą. 

 

Pradėjęs lankyti mokyklą vaikas jau ne tik žino savo vardą ir pavardę, bet būtų gerai, kad mokėtų užrašyti juos.  

 

Kaip mokyti vaiką įsiminti vardą ir pavardę? 

 

Iš tiesų net sunku duoti specialių patarimų, kaip tą daryti, tiesiog, reikia apie tai kalbėti namuose.  

 

Vardas žmogui yra labai svarbus. Įrodyta, kad žmogus, pakviestas vardu, jaučiasi geriau, todėl norėdami pelnyti mažai pažįstamo žmogaus palankumą, kreipkitės į jį vardu.

 

Taip ir vaikui – nereikia jo namuose vadinti tik “saulyte”, “kiškučiu” ir kitais švelniais vardais. Kuo dažniau kvieskite vaiką vardu, kurį jam suteikėte gimus.   

 

Aišku, juokinga, jei jį vadinsite pavarde, tačiau greičiausiai jis jau girdėjo, kaip į jus kreipiasi kiti.

 

Papasakokite vaikui jūsų šeimos istoriją, kodėl išrinkote jam tokį vardą, kodėl jus taip pavadino. 

 

Vaikai, kurie susigalvoja sau išgalvotus vardus, neadekvačiai save vertina, Gali būti, kad jie pervertina arba atvirkščiai, jaučia nepilnavertiškumą.

 

Kai bebūtų, mokykite vaiką branginti ir didžiuotis savo vardu.

 

Ar Tavo vaikas moka pasakyti savo vardą ir pavardę?

24. Sep 2011, 11:45

va.gabrielius zino visu 3 sunu vardus ir mano seses,ir mano varda kartais pasako kai tarkim vyras vardu saukia.😃

24. Sep 2011, 11:39

Mano Urtei 2,5 m ir ji jau senokai zino visus seimos nariu vardus bei savo pavarde. Tik zinoma, jai iseina savaip pasakyti, nes pavarde ilgoka 😀 tai ji gaunasi Ute Panskenciniute ( Urte Pranckeviciute ) mama - Anginda (Ingrida ), sese Kamilyte (Kamile ), o tevelis Bilius (Vilius ). Dar turim suniuka, kuri ji pasaukia lengviausiai Zara, su tvirta rrrrrr 😀

24. Sep 2011, 11:35

atomine,saunuole tavo mergaite 😀 mano suneliui 2m,sneka ne par daugiausiai bet jungia sakinukus,stengiasi atkartoti zodzius,bet vardo net nesistengia...pradedu kaltint save,kas per biesas man liepe vaikui toki varda isrinkt-Gabrielius...neisivaizduoju kada jis ji ismoks 😀 o pavarde saukiamas atsiliepia 😀 nors darzeli vistiek Gabrieliuku vadina 😀

24. Sep 2011, 10:25

Mano mergytei 1,8 metukų ir nors jau moka gana daug žodžių ir sakyčiau sunkių, kaip arklys, akiniai, pagalvė, karvė, bet savo vardo nemato reikalo sakyti 😀 jei klausi koks tavo vardas, tai nusuka kalbą kitur 😀 vadinam ją vardeliu ir manau vieną dieną išgirsim, kaip ir su kitais naujais žodžiais, jei klausi kas tai nesakys, o netikėtai ima ir ištaria 😀