Komplikacijos dygstant pirmiesiems dantukams

Komplikacijos dygstant pirmiesiems dantukams

21. Aug 2015, 11:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

MK redakcija ne kartą yra gavusi laiškų, o ir forume diskutuojate apie tai, kokie yra dantukų dygimo simptomai ir galimos komplikacijos. Tad nutarėme šia tema pakalbinti ir specialistus.

Štai kad ir mamos Ingos laiškas: 

Sveikutės. Mano mergaitei 10 mėnesių. Jau turim vieną dantuką. Išdygo prieš 2 savaites. Ir dabar jau šešios dienos temperatūra 39-40. Buvome išsikvietę daktarę į namus, o ji sako, kad gerklė labai raudona, nors ten vos pažiūrėjo. Net dantų nepažiūrėjo, tik sako, kad 2 turi ir viskas! 

Ar gali tokia temperatūra būti tik nuo dantų. Gal kurios vaikučiui taip buvo? Gal galite patarti, ką daryti?

Pediatrė Dalia Viederienė: 

Pirmųjų dantukų dygimas dažniausiai sukelia didelių nepatogumų ir baimės tėvams, nes vaikutis pasidaro neramus, pakyla temperatūra (kartais aukšta), suskystėja viduriai, atsiranda padidėjęs seilėtekis. Tai natūrali vaiko reakcija į dantų dygimą. Ji trunka 3 - 4 dienas.

Jei minėti simptomai išlieka ilgiau, reikia ieškoti kitos priežasties. Dygstant kitiems dantukams, šie simptomai susilpnėja arba visai išnyksta. Padėkite savo vaikui: dažniau dėkite prie krūties, patepkite dantenas „Dentonex“ arba „Kamistatu“. Sugirdykite šaukštelį „Panadolio“, įdėkite „Viburkolio“ žvakutę.

Kada vertėtų apsilankyti pas odontologą: 

-jei dantukų dygimas vėluoja

-jei pastebėjote ant vaikučio dantų paviršiaus gelsvų ar rusvų dėmių.

-kai išdygsta pirmieji krūminiai dantys, jų vageles, kurios yra labiausia pažeidžiamos karieso, patariama padengti silantais.

-patariama bent dukart per metus apsilankyti pas odontologą profilaktiškai.