Konstruktorių per daug nebūna

Konstruktorių per daug nebūna

27. Aug 2017, 22:29 Sonrisita Sonrisita
Kiek save atsimenu, konstruktorių turėjau daug rūšių: keletas itin tiko namams statyti (vienas jų Lego Duplo analogas, spėju, nes nemanau, kad tėvai "rusų" laikais būtų gavę tą tikrajį nupirkt Lietuvoje), kiti baldams, dėžutėms, dar kiti atrakcionams, net ir metalinį turėjau, kur varžtelius sukant su broliu mašinas konstruodamom dažniausiai. Dar ir dabar keli išlikę pas senelius yra, nuvažiave vaikai, ypač Austėja, tiesiog įnyksta į juos. Deja, jau tik likučiai, o ir papildyti turbūt praktiškai neįmanoma.

Užtai parduotuvėse apstu konstruktorių, tad mūsų namuose jų atitinkamai daug. Ir netgi gerokai per daug kaip vyras pasakytų, bet prieš vėją (t.y. mamos ir vaikų norus) nepapūsi :)

Nr. 1 Lego Duplo. Jo turime daugiausia (ačiū MK už nuostabius papildymus), ir įvairiausių detalių, o pufai-dėžės dažniausiai vidury kambario be dangčių palikti, kad detalės visad būtų po ranka. Intensyviai juo žaisti pradėjo Austėja prieš trečiąjį gimtadienį. Statinukai kaskart sudėtingėja, kaip ir vaidmeniniai žaidimai vis įmantresni. Kadangi kaladėlės didelės, greit galima pasistatyti; jos labai malonios rankai, idealiai tinka viena su kita (ko negalima pasakyti apie analogus gaminčių firmų); realiai žaidimų amžiaus kategorija gerokai platesnė nei nurodyta ant dėžutės (susipažino Austėja turbūt anksčiau nei su barškučiais, o Deimantui 6 m. ir vis dar žaislas Nr. 1 :)

20170827215901-67769.jpg

20170827220253-32467.jpg

Lego Friends ir Classic - prieš kelis metus buvo didžiausias galvos skausmas :) 1,5 m pypliukė įbėgdavo į "savo Lego mergyčių" skyrių ir nei akių, nei rankų neatitraukdavo nuo vitrinose esančių statinių. Namuose kėdėm, sekcija kaip beždžioniukė pradėjo laipioti, kad pasiektų pasiimti kaladėles. Šios, kaip ir Lego Duplo, analogiškai geriausios iš visų tokius konstruktorius gaminančių konkurentų. Mergytė dar maža, tad ir statinukai iš šių mažų detalių maži, bet džiaugsmo suteikia tikrai ne mažiau. Tik jau reikia įdėt geroookai daugiau pastangų :) Pagal instrukcijas dukrytė statyt pradėjo nė 3 m neturėdama.

20170827220615-75489.jpg

Plus Plus mini  (skirtas nuo 5 m.) pirkau prieš antrąjį Austėjos gimtadienį ir neapsirikau. Pradžioj pati stačiau "kilimus" iš detalių (net nusibosdavo), o maži pirščiukai mikliai ardė, vėliau ir pati pradėjo statyti. Tik šis konstruktorius gerokai nusileidžia Lego savo įtraukimu, bet gal priaugus "tinkamą" amžių žaidimui, išsitrauks dažniau. Pliusai - pametus detales lengva pasipildyti, nes jos visos vienodos formos, detalės malonios plasmasės. Minusai - erdviniai statiniai sunkiai išlaiko formą ir subliūkšta, sulinksta. Gal dabar kiek kitaip, kas įsigijo spec. pagrindus, kurie dar tik neseniai atsirado. Prekyboje gerokai rečiau sutinkamas nei Lego.
Negaliu nepagirt Plus Plus atstovų LT. Viename rinkinyje (iš kokių 5 turimų) pasitaikė kelios detalės, kurios tarpusavy silpniau sukibo. Parašius apie tai per FB jų atstovams, užsuko apžiūrėti ir vakams atvežė detalių papildymą
. P.s. čia yra sliekiukas, dinozauras ir Pepės Ilgakojinės drabužiai.

20170827220828-25582.jpg

K'nex - šio turime tik 1 rinkinuką, bet kadangi su lagaminėliu rinkinys, tai Austėja kartais nusiveža į kaimą. Mūsų rinkinys labiausiai tinkamas gyvūnams statyti. Kokybiškas, ryškių spalvų, maloniai konstruojasi. Bet va, panašu, kad to vieno nedidelio rinkinio ir beveik užtenka :) Kur pirkti net nežinočiau (nėra jis populiarus LT), ko gero tik e-parduotuvėse ar mamyčių skelbimuose dairyčiaus.

20170827220925-63116.jpg

20170827220958-87970.jpg

LaQ - japoniškas konstruktorius turbūt labiausiai besididžiuojantis savo apdovanojimais ir pabrėžiantis naudą smegenims ir loginiui mąstymui. Mano akimis ir pats sudėtingiausias. Nors rašo nuo 5 m. (bet šešiametis pagal instrukcijas nestato, tikrai klaidu, taigi teko pačiai rinkti dinozaurą žiemą :D ) 2D statiniai nei vieno mano vaiko nedomina, bet 3D savos kūrybos retkarčiais randu pastatytų :) Detalės kaip aukščiau minėtų konstruktorių labai kokybiškos, o skiriasi nuo kitų konstruktorių spragsėjimu sujunginant (kažkodėl labai malonus garsas, viliojantis statyti :) ). Foto statinys - kažkas abstraktaus (stato kaip jungiasi tiesiog).
 
20170827221048-20328.jpg
 
20170827221123-35614.jpg
 
Štai ir visi žaidžiami mano dukrytės konstruktoriai :) Namuose aišku yra daugiau, bet yra per sudėdingų jai, pvz, Kosmos (nuo 8 m., turi panašumo su Lego technic detalėmis), Sluban (Lego analogas, tik nekokybiškas - nukritus ant žemės nulūžo 2 ratų ašys, gerokai sunkiau detalės susispaudžia, statant jaučiasi nemalonus aštrumas pirštams), Laser Pegs šviečiantis ( Lego analogas, bet ne toks malonus pirščiukams statyti), Megabloks, Magnetics, Brio... 
 
Gal ir daugokai atrodo, bet užtat darželyje, kiek Austėja gavus pagyrų dėl puikiai išvystytos smulkiosios motorikos :) Auklėtoja sake, galėtų daugiau tėvelių mažiesiems duot smulkių konstruktorių... Aišku, griežtai su priežiūra, nes detalės paprastai viliojančiai skanių spalvų būna ir kartais tiesiog pasimirštama statyti.