Kontaktiniai lęšiai vaikui: nuo kada?

Kontaktiniai lęšiai vaikui: nuo kada?

29. Dec 2011, 09:00

Nuo kada akinius nešiojančiam vaikui galima pasiūlyti išbandyti kontaktinius lęšius? Į šį "Mamyčių klubo" narės klausimą atsako vaikų akių ligų gydytoja.

 

Iš mamos Kristinos laiško:

 

Nuo kokio amžiaus vaikams jau galima nešioti kontaktinius lęšius? Auginu dukrytę su akinukais ir galvoju, kad ateityje tikrai norės linzių, tai ir iškilo klausimas - nuo kada?

 

Atsako vaikų akių gydytoja Loreta Šveikauskienė, "Akių gydytojų praktika":


Vaikų kontaktologija - šiuolaikiška ir modernu. Kontaktinių lęšių kūrėjai ir gamintojai surado šią naują rinką. Siūloma produkcija kokybiška. Kontaktiniai silikono - hidrogelio lęšiai puikiai praleidžia deguonį, taigi ragenos gerai juo aprūpinamos. Galima rinktis vienos dienos KL, dviejų savaičių ar mėnesio KL.

 

Tačiau... vaikai yra vaikai. Jei Jūs tikrai pasikliaujate savo mergytės higienos įgūdžiais (VISADA prieš valgį plauna rankas, prižiūri nagučius), jei ji sugeba įvertinti savo būklę (NIEKADA sirgdama neina į lauką susitikti su draugėmis), jei galima ja visiškai pasitikėti (VISADA Jus perspėja, kada griš vėliau, NIEKADA  nepalieka buto raktų), tuomet galite bandyti. Amžius nėra taip svarbu.

 

Aš kontaktinę korekciją taikyčiau nuo 14 metų, nes mano ir daugelio psichologų nuomone tuomet paauglys tampa atsakingu. Turime ir jaunesnių pacientų, bet tuomet jų tėveliai turi susipažinti su KL priežiūra ir ją kontroliuoti.

 

Reikia suprasti, kad akiniai nesukelia jokių komplikacijų, tuo tarpu apie KL komplikacijas daug rašoma, mes jas praktikoje matome ir gydome. Svarbiausia, kad kontaktinių lęšių norėtų vaikas. Jei norės, bus motyvuotas ir sėkmingai nešios bei prižiūrės!

 

{smallpic:1}