Krepšinio sirgaliai iš Europos šalių gali atnešti tymų grėsmę

Krepšinio sirgaliai iš Europos šalių gali atnešti tymų grėsmę

25. Jul 2011, 00:00

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis,  per pirmąjį šių metų pusmetį nustatyti septyni tymų atvejai, kai tuo tarpu pernai per visus metus buvo registruoti tik du, o užpernai – nė vieno susirgimo tymais.

 

Medikai įspėja, jog, kaip ir kitų užkrečiamųjų ligų, šios ūmios virusinės infekcijos atvejų gali smarkiai padaugėti per Europos krepšinio čempionatą į Lietuvą plūstelėjus tūkstančiams  sirgalių.

 

Europos regione susirgimų tymais sparčiai daugėja. Apie tai įspėja ir Pasaulio sveikatos organizacijos  Europos regiono biuras. Todėl susirūpinti turėtų visi, kurie nėra nuo šios ligos pasiskiepiję arba nėra ja sirgę. 

 

Per pirmąjį 2011 m. pusmetį 30 Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės šalių jau užregistruotas 21 tūkst. tymų atvejų. Daugiausiai susirgimų tymais buvo užregistruota Prancūzijoje (12 699), Ispanijoje (2261), Rumunijoje (1619), Italijoje (>1500) ir Vokietijoje (1193).

 

Susirgimų tymais neregistruota septyniose šalyse: Kipre, Vengrijoje, Islandijoje, Latvijoje, Lichtenšteine, Liuksemburge ir Slovakijoje. Epidemiologiniai ir virusų genotipavimo tyrimai patvirtino, kad tymų virusas „įvežamas“ iš vienų  Europos šalių į kitas, jis patenka ir į kitus pasaulio regionus.

 

ULAC specialistai primena, kad Lietuvoje vaikai nuo tymų skiepijami 15 mėn. ir 6-7 m. amžiaus. Kad susidarytų ilgalaikis imunitetas tymų vakciną būtina įskiepyti bent du kartus. Suaugusiems, neskiepytiems nuo tymų ir nesirgusiems tymais, rekomenduojama pasiskiepyti. Ypatingai svarbu tai padaryti prieš keliaujant į užsienį.

 

26. Jul 2011, 09:27

as ir to labiau bijau, egresyviu sirgaliu. bus baisu islyst man rodos i lauka

laurora laurora 25. Jul 2011, 22:14

ta prasme, krepsinio sirgaliai

laurora laurora 25. Jul 2011, 22:14

daug baisiau atrodo agresyvus sirgaliai 👎