Kriterijai, pagal kuriuos patartina rinktis žaislus

08. Nov 2017, 08:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kiekvieno namuose, kuriuose auga bent vienas vaikas, rasime begalę žaislų - nuo kaladėlių, kamuoliukų iki minkštų, pliušinių žaislų ar lėlių ir pan. Tačiau ne su visais mažyliai mėgsta žaisti, ne visi jiems patinka. Tad pagal ką geriausia rinktis žaislus?

Saugumas

Specialistai pataria, kad pirmiausia visi žaislai, kurie atkeliauja pas mus į namus, turėtų būti saugūs. Jeigu įsigijote ar kažkas padovanojo, pavyzdžiui, plastikinį žaislą, visuomet dar kartą peržiūrėkite, ar nėra aštrių kampų, ar jis neįskilęs ir nesulūžęs.

Nauda

O jeigu jau patikrinote, ar žaislai namuose saugūs, pagalvokite - kuo jie naudingi vaikui?

Pasak „Vaikystės sodo“ mokytojos Renatos, žaislai turi lavinti ir smulkiąją, ir stambiąją motoriką, taip pat turi lavinti kalbą ir plėsti vaiko žodyną.

20171107165200-82301.jpg

"Visi žaislai tinka, kurie yra jūsų namuose, bet svarbiausia, kad būtų šalia mama tėtis, močiutė, senelis ar auklėtoja, kurie su vaiku žais ir užsiims. Nes vaikas, paėmęs žaislą, pats neišsiaiškins, kaip jis veikia", - patarė specialistė.

Žaisdami kalbėkime su vaiku

Tik kalbėdami su vaiku, skatinsime jo kalbą ir plėsime jo žodyną. Žaidimo metu nuolat kalbėkime su vaiku, ką dabar darome, kokios spalvos kamuoliuką ridename, "ridenk man atgal", "dabar aš tau ridenu" - tai lavina žodyną.

20171107165216-10228.jpg

Stambiajai motorikai lavinti tinka visi judėti skatinantys žaidimai: ridenti, įmesti, palįsti, užlipti, gaudyti, nušokti.

Smulkiajai motorikai lavinti tinka visi žaislai, kuriuos vaikai gali paimti pirštukais.

Pasak mokytojos Renatos, visi žaidimai, kuriuose vaikui reikia kažką paimti, liesti pirštukais - skatina smulkiosios motorikos lavėjimą, vaikai greičiau pradeda kalbėti.

20171107165254-96576.jpg

Raskime laiko kasdien žaisti su vaikais...bent po pusvalandį!