Kūdikiams duokite tik kietai virto kiaušinio

Kūdikiams duokite tik kietai virto kiaušinio

15. Mar 2013, 07:00

 

Anot specialistų, kiaušiniai yra įvairiapusiškai vertingas maisto produktas. Jų baltymuose yra nepakeičiamų aminorūgščių, būtinų augimui ir protinei brandai, riebaluose –  daug fosfolipidų, nesočiųjų ir sočiųjų riebalų rūgščių.

 

Tačiau kiaušiniuose esanti geležis sunkiai pasisavinama, kadangi yra susijungusi su baltymais (fosfoproteinais ir albuminu).

 

Pasak vaikų ligų gydytojos Laimos Bulikaitės, kiaušinio trynys – vertingiausia kiaušinio dalis. Jame daug riebalų – lecitino, cholesterolio, yra gerosios nesočiosios riebalų rūgštys, labai daug riebaluose tirpstančių vitaminų A, E, D, tiamino.

 

Kietai virto kiaušinio kūdikiams galima pradėti duoti 8-10 mėn. Bandyti atsargiai, po kruopelytę dėl galimo alergijos pavojaus. Galima jį įmaišyti į kruopų ar kitą košę, taip pat į jogurtą.

 

Iš pradžių duodama kiaušinio trynio, vėliau –  baltymo. Bet kurio amžiaus kūdikiams ir vaikams duodama tik kietai virto kiaušinio. Kiaušinio baltymas duodamas nuo vienerių metų, nes jam mažyliai labiau alergiški. Nuo meto galima jau siūlyti omleto.

 

Ar saugotis alergijos?

 

Alergiją kiaušinio baltymams sukelia kiaušinyje esantys baltymai. Dalis jų suyra termiškai apdorojant kiaušinį, tačiau ne visi. Todėl vieni kūdikiai gali būti alergiški ir nevirtam, ir virtam, o kiti gali be jokios rizikos valgyti termiškai apdorotą kiaušinį.

 

Putpelių ar vištų kiaušiniai?

 

Anot gydytojos, kūdikiams tinka ir vištų, ir putpelių kiaušiniai. Putpelių kiaušiniuose esantis cholinas, fosfolipidas ir aminorūgštys didina organizmo atsparumą, skatina augimą, geria medžiagų apykaitą kepenyse ir inkstuose.

 

Putpelių kiaušiniuose gausu fosforo, kuris reikalingas dygstantiems dantukams. Nemažai yra geležies, tačiau ji sunkiau pasisavinama. Putpelių kiaušinuose nėra vitamino D, E, B12. Taip pat vaikučiai gali turėti jiems alergiją.