Kūdikis atsisako imti krūtį: ką daryti

Kūdikis atsisako imti krūtį: ką daryti

20. Dec 2012, 07:00

 

Kūdikius krūtimi maitinančios mamos, jei turite klausimų žindymo tema - rašykite redakcijos e-paštu: redakcija@mamyciuklubas.lt ir žindymo specialistai būtinai atsakys. Pasidalinkite ir savo patirtimi.

 

Kai kurie kūdikiai neima žįsti krūties, kaip sako mamytės - nors imk ir verk, net antspeniai nepadeda. Ką tokiu atveju daryti? Ar nusitraukinėti savo pieną, ar pradėti duoti mišinuką, o gal yra kitų būdų išmokyti vaiką taisyklingai paimti krūtį?

 

Pasak žindymo skatinimo veikla užsiimančios organizacijos „Pradžių pradžia“ specialistės, mamos Vilijos, žindymo principas yra toks – nuolatos vyksta pieno kiekio ir kūdikio poreikio derinimasis.

 

Derinant žindymą ir mišinuką, pastarasis nugali

 

"Jei atsirado apetito šuolis, vaikas žinda dažniau ir ilgiau, tuomet pieno daugėja. Tokia yra savireguliacija. Tačiau, jei įterpsite mišinuką, vaikelis miegos ramiau, gal net labai ilgai miegos, vietoje to, kad žįstų ir tokiu būdu signalizuotų jūsų hormoninei sistemai kad reikia gaminti daugiau pieno. Praktika rodo, kad derinant žindymą ir mišinukus, pastarasis nugali, t.y. "išstumia" mamos pieną į antrą planą", - pasakojo žindymo specialistė.

 

Naktiniai maitinimai yra būtini, norint, kad pieno gamintųsi tiek, kiek reikia naujagimiui. Naktinių maitinimų metu ypač gausiai išsiskiria hormonas prolaktinas - atsakingas už pieno gausinimą sekantiems maitinimams.

 

Patartina neriboti maitinimų dažnumo ir trukmės. Jei vaikas žinda tiek, kiek nori ir taip dažnai, kaip jam reikia, pieno kiekis atitiks vaiko poreikius. Neribojant maitinimų, laktacija susitvarko per keletą dienų.

 

Čiulpdamas žinduką naujagimis nestimuliuoja kruties

 

Žinduko specialistė nepataria siūlyti, nes čiulpdamas žinduką naujagimis nestimuliuoja kruties, t.y. neskatina pieno gamybos.

 

"Nepamirškite, kad naujagimio skrandis yra mažas, plečiasi palaipsniui, todėl nesugeba prisivalgyti kelioms valandoms kaip suaugę. Be to, natūraliai maitinami kūdikiai valgo dažniau, nei dirbtinai maitinami, nes mamos pienas lengvai virškinamas ir greit įsisavinamas.

 

Pagrindinis ir patvirtintas moksliškai būdas, kaip pagausinti pieno gamybą yra dažnas žindymas. Svarbu žinoti, kaip dažnai žindote dienomis ir naktimis (tokio amžiaus kūdikėlis turėtų žįsti bent kas 2 val. dieną ir naktį keltis žįsti bent 2-3 kartus). Pieno gamybą neigiamai veikia žinduko naudojimas. Jei kūdikis neramus, vertėtų pasiūlyti jam (jai) krūtį", - patarė žindymo specialistė Vilija.

 

Be to, reikia nepamiršti ir to, kad nusitraukiant reikia imituoti fiziologinį žindymo procesą. Pieno nusitraukimas taip pat gali papildomai stimuliuoti pieno gamybą, tačiau tik derinant su žindymu.

 

Primaitinimas pieno mišiniu, anot pašnekovės, neigiamai veikia mamos pieno gamybą (laktaciją). Jei po žindymo primaitinate, reikėtų kaskart pamažinti mišinio kiekį – kūdikis turėtų greičiau išalkti ir prabusti anksčiau, tuomet pasiūlykite krūtį, ištuštinus – kitą krūtį.  Dažnas žindymas, krūtų stimuliacija ir pilnas ištuštinimas – per keletą dienų padidina laktaciją ir „išstumia“ pieno mišinį.

 

www.pradzia.org/zindymas-knyga

1