Kūdikystėje patirti išgyvenimai įtakoja vaiko vystymąsi

Kūdikystėje patirti išgyvenimai įtakoja vaiko vystymąsi

27. May 2013, 07:30

 

Iš mamos laiško forume:

 

Sveiki, turiu du vaikus. Prie antrojo vaiko buvo smurtaujama. Net vaiko tėtis bandė kartis prie jo akių, kai jis buvo vos kelių mėnesių (nors atrodo, jis nieko dar tokio amžiaus nesupranta, o gal...) Ar man sunerimti? Bijau, kad su vaikučiu nesusikalbėsiu, kai paaugs.

 

Konsultuoja Neurolingvistinės psichoterapijos konsultantė Linga Švanienė:

 

Labas,

 

Rašai, kad tau neramu dėl vaiko, kurio artimiausioje aplinkoje vyko smurtavimas, vystymosi. Iš laiško suprantu, kad buvo smurtaujama prieš tave, kad teko išgyventi daugybę skaudžių jausmų, kai jūsų akivaizdoje vaiko tėtis bandė žudytis. Nuoširdžiai užjaučiu. Nežinau, ar dabartinis tavo gyvenimo srautas aprimo, tačiau patirtas smurtas, be abejo, vis dar turi įtakos. Natūralu, kad kyla rūpestis ir dėl vaiko.

 

Paprastai suaugę žmonės neprisimena ankstyvosios vaikystės įvykių, todėl gali susidaryti įspūdis, kad arba tada neįvyko nieko svarbaus, arba to laikotarpio sąmoningai nesuvokti patyrimai nedaro įtakos tolesniam gyvenimui.  Deja, mažas žmogutis, neturėdamas gyvenimo  patirties ir mąstymo galimybių, "skanuoja" aplinką visais jam prieinamais būdais. 

 

Tai jam svarbu dėl išgyvenimo. Kaip sugebėjimo jausti aplinkinius pavyzdį galima pateikti tai, kad mažas vaikas iš svečių tarpo nesuklysdamas pasirinks ir eis pas geranoriškai jo atžvilgiu nusiteikusį žmogų.

 

Konsultacijų metu, dirbant su klientų problemomis, jų šaknis dažnai randam ankstyvojoje vaikystėje ar net prenataliniame (iki gimimo) laikotarpyje. Tai tik patvirtina, kad šių laikotarpių nesąmoningi patyrimai yra labai svarbūs tolesniame žmogaus gyvenime.

 

Tačiau tau rūpi ne teorijos, o tai, kaip galėtum prisidėti prie buvusių negatyvų likvidavimo. Geriausia, ką gali šiuo metu padaryti, tai padirbėti su savimi. Patenkinta gyvenimu, išlaikanti ramybę ir mylinti, visų pirma, save mama - tai geriausia sąlyga normaliam vaiko vystymuisi.

 

Kuo geriau suprasi save, priimsi savo jausmus, tuo geriau galėsi suprasti ir savo vaiką, jo išgyvenimus. Tai ir yra pagrindinė sąlyga harmoningų santykių tarp žmonių sukūrimui ir išlaikymui. Šiame kelyje tau galėtų padėti psichologo konsultacijos.

 

Jei vaikas vystosi normaliai, nieko specialaus jam organizuoti nereikia. Psichoterapiniame darbe galioja taisyklė "kol neniežti, nekasyk."

 

Linkiu sėkmės puoselėjant augantį žmogų!

 

Linga Švanienė

Neurolingvistinės psichoterapijos konsultantė

Tel.8-679 66811

El.p.  neurokodas@gmail.com

www.neurokodas.lt