Kas gi nemėgsta morkų - jos tokios saldžios ir skaniai traškios, ypač, jei iš jūsų daržo. Norime priminti, kuo morkos naudingos ir ką gardaus iš jų galima pasigaminti?
Morka - vienas iš vertingiausių šakniavaisių. Dažomoji morkų medžiaga – karotinas – organizme virsta vitaminu A. Karotino morkose tik šiek tiek mažiau nei kai kurių rūšių paprikose ir gerokai daugiau nei kitose daržovėse.
Be to, morkose yra vitaminų C, B1, B2, C, PP, K, B9, gana daug cukrų, mineralinių medžiagų – magnio, cinko, fluoro, jodo, vario, sieros, fosforo, mangano, kobalto, geležies, pektinų. Norėdami, kad organizmas greitai įsisavintų morkose esantį karotiną, geriau jas valgyti su augaliniu aliejumi.
Štai ką galima gardaus pasiganinti iš mokrų - MK mamų receptai...
Morkų pyragas
Reikės:
Sviestas - 100 gramų
Cukrus - 1 stiklinė
Kiaušiniai - 2 vnt
Kvietiniai miltai - 2 stiklinės
Kepimo milteliai - 2 šaukšteliai
Cinamonas - 0,5 šaukštelio
Morkos tarkuotos - 2 stiklinės
Gerai išmaišyti ištirpintą sviestą su cukrumi. Sudėti išplaktus kiaušinius, cinamono miltelius, tarkuotas morkas ir viską gerai išplakti. Suberti persijotus miltus su kepimo milteliais ir gerai išmaišyti. Supilti į sviestu pateptą kepimo formą ir apibarstyti kapotais migdolais.
Kepti labai karštoje orkaitėje apie 50 min.
Mėsos troškinys su morkomis
Reikės:
500 g kiaulienos
7 morkų
100 g svogūnų laiškų
petražolių, baziliko, juodųjų pipirų, kardamono, mėsą minkštinančios druskos, druskos, lauro lapų (pagal skonį).
Padažui:
2 šaukštai grietinės
2 šaukštai majonezo
2 šaukštai pomidorų padažo
2 šaukštai miltų
1 stiklinė pieno.
15 bulvių
0,5 šaukšto sviesto
0,5 stiklinės grietinės arba pieno
krapų pagal skonį.
Gaminimas
Kiaulieną supjaustome kubeliais ir apibarstome mėsą minkštinančia druska, paliekame 10 min. Tuomet sudedame į keptuvę mėsą, morkas, prieskonius (tik svogūnų laiškus ir petražoles pasiliekame pabaigoje) ir leidžiame mėsai savose sultyse troškintis apie 20 min.
Sumaišome padažą: grietinė, majonezas, pomidorų padažas, miltai, išplakame, supilame pieną ir vėl gerai išplakame. Viską supilame į keptuvę, tuoj pat sudedame svogūnų laiškus ir petražoles, viską troškiname 5 minutes.
Bulvių paruošimas: ant išvirusių su druska bulvių dedame sviestą, grietinę ir krapus bei viską sugrūdame.
SKANAUS.