Kuo žaidimai naudingi 2-3 metų vaikams?

Kuo žaidimai naudingi 2-3 metų vaikams?

31. Mar 2015, 14:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Kaip manote, kas yra pagrindinė vaiko veikla? Mokytis kalbėti? Susitvarkyti žaisliukus? Ne! Svarbiausia, žaisti, žaisti ir dar kartą žaisti. “Mamyčių klubo” laidos rubrikoje “Žaidimų laboratorija” edukologai kalbėjo kuo žaidimai svarbūs 2-3 metų vaikams. 

“Žaisti yra gyvybiškai svarbu. Dabar mes esame labai akademizavę vaiko gyvenimą: lankome futbolą, jogą, matematiką, darželyje užduotėles ir vis raginame dirbti dirbti dirbti. Vaikui reikia žaisti, svajoti, žiūrėti pro langą ir stebėti jį supantį pasaulį”, - teigė daktarė edukologė Austėja Landsbergienė, darželio “Vaikystės sodas” ir Karalienės Mortos mokyklos įkūrėja. 

Tik žaidžiant galima susipažinti su pasauliu, kurio vaikas šiaip jau nemato. Na, kiek mažylių augančių mieste gali pasakyti kas yra ferma, kas duoda pieną ir ką sako višta, padėjusį kiaušinį? 

“Tokio amžiaus vaikai mokosi ir žaidžia tyrinėdami. Kuo daugiau jie turi žaisliukų, tuo įdomesnis jų žaidimas. Dvimečių trimečių kalba, galima sakyti, dar yra skurdoka, todėl dažniausiai žaidžiama gestais ir garsais. Na, pavyzdžiui, ką sako arkliukus? Trhuuu. Taip pat paklauskime kas čia, kokios spalvos ir kiek?”, - patarė “Vaikystės sodo” auklėtoja Aistė Ramanauskaitė. 

“Žaidimas yra geriausia mokymosi forma, nes jis įtraukia, vaikas žaidime tampa drąsus, stiprus, jis keliauja kur nori. Taisyklės, kiek reikėtų žaisti nėra, nes visas mažo vaiko gyvenimas turi būti susijęs su žaidimu ir per žaidimą”, - teigė A.Landsbergienė. 

Specialistės pataria neprimetinėti vaikams savų žaidimų.

“Svarbu, kad girdėtume ką nori vaikai žaisti, kad nebūtų primestas mūsų žaidimas ir ne mes iškeltume tikslus, o vaikai patys sugalvotų ką nori pasiekti. Vaikai žaidžia ne tai, kas yra lengva, o tai kas sunku tam, kad tobulėtų”, - pasakojo A.Ramanauskaitė.

Austėja pastebi, kad dažnai tėvai nori parinkti veiklas, kurios skatintų vieną ar kitą gebėjimą, neatsiliktų nuo bendraamžių, bet šiek tiek padirbėjus tuo klausimu, vis tiek reikėtų grįžti į žaidimą.

Žaisdamas vaikas plečia žodyną, pažįsta formas, spalvas, skaičius ir net pasaulį. O visų svarbiausia - žaidimas tai ryšys su mūsų mažuoju.

“Kiekviena akimirka praleista kartu yra ryšio su vaiku kūrimas. Žinoma, kalbu apie aktyvų buvimą kartu”, - teigė Aistė. 

O ko jūsų mažieji mokosi žaisdami? 

NAUJASIS LEGO DUPLO KATALOGAS - SPAUSK IR PERŽIŪRĖK JĮ!

 20140929144940-48299.jpg