Kuriais atvejais pakerpamas liežuvio pasaitėlis?

Kuriais atvejais pakerpamas liežuvio pasaitėlis?

25. Feb 2015, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei ir tu turi klausimų vaikų ligų gydytojai, rašyk savo klausimą (paminėk ir vaikučio amžių) redakcija@mamyciuklubas.lt

Mama Odeta:

Auginu dukrytę 6 m. ir sūnų 1,5 mėn. Sūnus nekalba, nei skiemenim "ma, te, pa" ar panašiai. Jam maždaug prieš 7 mėn.  pakirpo liežuvio pasaitėlį, labai bėgo kraujas, ar tai gali turėt įtakos vaiko kalbėjimo nebuvimui? Galvoju, gal per daug pakirpo ir dabar dėl to jis nekalba... Gal galit padėt sužinot atsakymą, nes dukrytė dar metukų neturėdama labai bendravo, o sūnus judrus, viskuo domisi, atrodo, viską supranta, tačiau nekalba. Kai gimė Kauno klinikose, klausą tikrino, sakė - girdi. Tad nebežinau nei ką galvot, nei kur kreiptis pagalbos. Labai norėčiau gauti jūsų atsakymą šiuo klausimu. Ačiū labai.

Konsultuoja Tarandės šeimos klinikos šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė:  

Mamyte Odeta, liežuvio pasaito plastika atliekama dėl daug priežasčių, tai yra korekcinė procedūra.

  • Mažyliams dažniausiai atliekama dėl apsunkinto maitinimo, taigi ji atliekama dažniausiai naujagimiams ar vaikams iki 3 mėnesių. 
  • Vyresniems vaikams atliekama liežuvio pasaito plastika dėl lingvistinių problemų. 

Kaip suprantu, Jūsų sūnui buvo atlikta plastika apie 8 mėnesį (jei iš Jūsų rašymo suprantu teisingai), tai įdomu, kodėl buvo pasirinktas būtent šitas laikas. Toliau... man nelabai suprantama, ar iki tol Jūsų vaikelis skleidė nors kokius garsus, juokėsi, verkė?

Dažniausiai po liežuvio pasaitėlio plastikos, stebimas ryškus pagerėjimas maitinant, vyresniems – artikuliuojant. Žinoma, galimas po stresinių situacijų “balso praradimas”, bet tai trumpalaikis procesas.

Siūlyčiau apie problemą pasakyti savo gydytojui, kuris geriausiai Jums patars kaip elgtis.

Sėkmės. 

Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola