Kuriame pirštukų spektaklį namuose

27. Sep 2016, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Rubrikoje "Mamos dirbtuvėlės" šįkart su trijų vaikų mama ir aktore Kristina Savickyte-Damanskiene kuriame pirštukų teatrą.

Yra sakoma, jog kiekvienas mūsų auginamas vaikas – tai galimybė išgyventi vaikystę dar kartą. Ar su vaikais žaidžiate tikrai atsipalaidavę, įsijautę į vienokį ar kitokį personažą?

Lėlių teatrą namuose susikurti su mažyliu galite tą pačią akimirką, kai tik sugalvojote - užtikrintai sako mūsų viešnia.

Kaip sako aktorė, svarbiausia - pats procesas - kaip ir ką mes darome su vaikučiu. Net kartais visas spektaklis ar pasaka iki galo ir neįvyksta. "Tačiau mes pasidarome lėles ir pabūname su jomis. Svarbiausia, kad mes esame kartu ir kuriame su vaikučiu, renkamės personažus. Pavyzdžiui, jei vaikas išsirinko tigrą, tuomet apgalvojame pasaką apie tigrą ir kokių priemonių mums reikės jam pavaizduoti ir pan." - pasakojo aktorė Kristina.

Kokių priemonių reikės? Ogi tiks tai, ką rasite namuose. Pavyzdžiui, puikiai tinka:

flomasteriai,

pieštukai

įvairios medžiagos

siūlai

popierius

skalbinių segtukai ar pagaliukai

klijai

lipni juostelė ir kt.

Mes, tėvai, dažnai norime viso grožio, viską padaryti teisingai, kad pvz vaikas nenukirptų lėlės kojų ir pan. Tačiau, kaip pataria aktorė, svarbu - atsiriboti nuo to. 

Kitaip tariant, lėles lėlių teatre tegu kuria patys vaikai. Jiems reikia mūsų pagalbos? Padėkime būtinai, bet tik tuomet, kai mūsų pagalbos tikrai reikia. Bet neprimeskime jiems savo matymo, koks turi būti, kad ir, pavyzdžiui, Adrijaus pasirinktas tigriukas.

Svarbu, kad mes šiek tiek atsitrauktume bei padrąsintume vaiką, tačiau nesakytume - tokio personažo ar lėlės nebūna... Leiskime vaikui fantazuoti, padėkime tą fantaziją, susigalvotą vaizdinį išreikšti savaip - paprašykite jo nupiešti, pakalbėti, kaip jo personažas ar įsivaizduojamas draugas kalba ir pan.

O vos tik mūsų mažieji pajaus mūsų pasitikėjimą ir jiems dovanojamą kūrybinę laisvę - prasideda tikrasis kūrybinis džiaugsmas, kurį jūs įgyvendinti galite kartu.

Lėlytės jūsų lėlių teatre gali būti pačios įvairiausios - ir su plunksnom, prisirankiotom parke, ir su siūlais, kurių liko nuo mezgamo megztinio. Kokias lėles besukursite, jos bus unikalios, kaip ir jūsų spektakliai, jei tik atsipalaiduosite ir žaisite su vaikais.

Smagios kūrybos!