Kūrybiškumui lavinti ir žodynui plėsti - pasakos žaidimai

29. Oct 2019, 20:27 Mami Mami

Nėra geresnės priemonės, plečiančios vaikų žodyną, skatinančios kūrybiškumą ir lavinančios fantaziją, nei pasakos, o dar geriau, jeigu jas smagiai gali sekti visa šeima, mokymąsi paversdama puikiu žaidimu.

Aš jums siūlau porą pasakų, kurios kiekvieną kartą bus vis kitokios. Kad pasaka - žaidimas pavyktų, galimi keli variantai:

1) prašyti, kad vaikas pats pasakytų žodį tritaškio vietoje;

2) žodžiai tritaškio vietoje pasakomi einant ratu, sulaukus savo eilės;

3) naudojami iš anksto paruošti lapeliai su įvairiais žodžiais, ištraukiant vieną iš krūvelės;

4) naudojami „story stones“ arba „story cubes“.

Žodžius galima naudoti ne tik lietuviškus, bet ir kalbos, kurią tuo metu mokotės.

Linkiu smagių pasakų, entuziazmo kurti savus pasakėlių šablonus, arba komentuokite, ir papildysiu jūsų kūrybines pievas savosiomis pasakėlėmis.

 

Šlapia kelionė

 

Atsikėliau pažadintas ... pamaniau, puiki diena pasiplaukiojimui, todėl, ėmiau ruoštis kelionei. Į kuprinę įsidėjau- ... ,jei netyčia praalkčiau, ...., jeigu pasidarytų šalta ir pasikviečiau kartu plaukti ..., kad būtų linksmiau. Abu nuėjome prie pajūrio, įlipome į ... ir  irdamiesi .... išplaukėme. Pūtė malonus vėjelis, atnešdamas ... kvapą, primenantį vaikystėje valgytas .... Mums sugurgė pilveliai, todėl iš kuprinės ištraukiau ... ir užkandome. Taip bevalgant, tolumoje pastebėjau ...., jis plaukė link mūsų, atrodė tarsi didžiulis ... . Išsigandome, todėl ėmėme irtis į kitą pusę, tačiau ... apsivertė ir mes įkritome į vandenį. Grimzdome vis giliau ir giliau, gerai, kad turėjome ... , todėl mums nepritrūko deguonies. Kai nusileidome į dugną, pamatėme, kad jame pilna ... . Nelaukdami ėmėme juos rinkti, o prisirinkę pakankamai, pasigaminome ... galintį važiuoti jūros dugnu. Dabar galėsime grįžti namo, tačiau nežinome į kurią pusę važiuoti, todėl paklausėme pro šalį plaukiančio ....  Kai pasidarė aišku, įlipome į savo naująjį visureigį ir nuvažiavome jūros dugnu namų link. Išnirus į krantą mus pasitiko ..., davė ... , kad apsigaubtumėme, nes jau buvo šalta ir pakvietė kartu išgerti ... . Atėjo vakaras, pavargome, atsisveikinome ir patraukėme namo. Parėjęs atsiguliau ant ..., galvodamas kokia nuostabi buvo diena –užmigau.

 

Nakties vaisiai

 

Gal patikėsite, o gal ir ne, bet vakar vaikščiodamas po kalnus sutikau ..., ir jis man atskleidė didelę paslaptį. Papasakojo, kad kiekvieno mėnesio paskutinę naktį, lygiai 23 val., ant kalno viršūnės susirenka ..., užkuria didžiulį laužą, apdeda jį ... , rankose laikydami pilnas puodynes ... , šoka ir dainuoja. Laikrodžiams išmušus 00:00 val., danguje pasirodo ... ir nuleidžia šokėjams ... , ant jo jie supila visa, ką turėjo puodynėse, apiberia ..., palaisto ...,  išmaišo su ..., ir išpila ant kalno, tada toje vietoje užauga..., sunokina vaisius, panašius į ..., kuriuos dainuotojai nuraško, sudeda į puodynes ir paslepia kalnų urvuose. Kada kaime suserga koks žmogus, jis išeina į kalnus ir vedamas kvapo, panašaus į ..., suranda vaisius, juos suvalgo ir pasveiksta, sako, kad jų skonis kaip ..., o gyjant iš akių laksto .... Štai tokią istoriją išgirdau, kitą kartą kai sirgsiu, būtinai ir pats išeisiu į kalnus ieškoti stebuklingų nakties vaisių.

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 07. Nov 2019, 20:36

įkelkite bent vieną nuotrauką 😀