Kviečiame į pamokėles šeimai: Pasaulio medis

Kviečiame į pamokėles šeimai: Pasaulio medis

27. Sep 2017, 14:52 Stebulė Stebulė

Pasaulio medis baltų (ir daugelio kitų indoeuropiečių) mitologijoje yra vaizdinys, kuris išreiškia mūsų visatą. Tai simbolinis visatos paveikslas, o kartu ir vienas svarbiausių mitologinių vaizdinių, kuriuos turėjo mūsų protėviai. Šeimų romuva kviečia tėvus ir vaikus kartu dalyvauti pamokėlėse ir geriau pažinti šį mitologinį vaizdinį.

“Pamokėlės šeimai: Pasaulio medis” – tai penki užsiėmimai, skirti ir vaikams, ir suaugusiems, kuriems įdomi ir svarbi senovės baltų kultūra ir mitologija. Gilindamiesi į Pasaulio medžio vaizdinį išmoksime ir amatų, ir lietuvių liaudies dainų bei žaidimų, ir apeiginių veiksmų. Paskutinis užsiėmimas – tai šventinis Kalėdų vakaras, susipažįstant su Kalėdų tradicijomis ir jų prasmėmis.

Pamokėlių planas:

  1. Spalio 17 d., 18.00-19.30 val. Kas yra Pasaulio medis? (Šio užsiėmimo metu išmoksime Šeimų romuvos pasisveikinimo ritualą, išmpoksime dainą apie Pasaulio medį, kursime savo šeimos pasaulio medį ir požemio pasaulį, išmoksime lopšinę atsisveikinimui)
  2. Spalio 31 d. 00- 19. 30 val. Vėlinės (Užsiėmimo metu pagerbsime protėvių Vėles, išmoksime Žemyneliavimo apeigą, išmoksime Vėlinių dainų ir žaidimų, kursime namus Vėlėms – šiaudinius sodus, išmoksime dar vieną lopšinę atsisveikinimui)
  3. Lapkričio 14 d. 18.00- 19. 30 val. Dangaus mitologija (Iš požemių persikelsime į dangų ir pradėsime ruoštis Kalėdoms, išmoksime užsikurti ugnį senoviniu būdu, išgirsime apie ugnies atsiradimą baltų mitologijoje, sudainuosime kalėdinę dainą, savo pasaulio medžiui nupinsime dangų ir žemę jungiančią Vaivos juostą, atsisveikinsime su trečia lopšine)
  4. Lapkričio 28 d. 00- 19. 30 val. Saulės kelionė (Kalbėsime apie Saulėgrįžą, žaisime kalėdų laikotarpio smagiuosius žaidimus, žaidinsime kūdikius ir vaikus, eisime ratelius, išgirsime mitą apie Saulę ir Mėnulį, savo Pasaulio medžiui ir savo namams kursime svarbiausius papuošimus – Saulę ir Mėnulį, išmoksime visą lopšinę aaa pupa, o ne tik tris eilutes, kurias visi žinote)
  5. Gruodžio 12 d. 18.00- 19. 30 val. Kalėdų vakaras (Susipažinsime su Kalėdų tradicijomis ir būrimais, atliksime Kalėdų apeigą, žaisime kalėdinius žaidimus, dainuosime dainas, vaišinsimės suneštinėmis vaišėmis)

Užsiėmimai vyks darželyje “Baltų šalelė“ Vilniuje (Antakalnio g. 22B).

Norintys dalyvauti užsiėmimuose būtinai užregistruokite savo šeimą el. Paštu: valaiciusvirnas@gmail.com

Užsiėmimų metu labai prašysime savanoriškai paremti Šeimų romuvos veiklą.