Laringitas

Laringitas

11. Apr 2012, 00:00

Laringitu dažniau serga maži vaikai, bet būna, kad jis netikėtai prigriebia ir vyresnėlius. Tad verta sužinoti daugiau apie šią ligą.

 

Mamyčių klubą konsultuoja Baltijos ir Amerikos klinikos gydytoja pediatrė Jovita Mažeikienė.

 

Kas yra laringitas?

 

Laringitas yra balso klosčių, kitaip populiariai vadinamų balso stygų uždegimas. Jos metu paburksta, parausta klosčių gleivinė ir gerklos. Dėl balso klosčių patinimo sutrinka jų normali vibracija, to pasekmė - užkimęs balsas.

 

Kas sukelia, išprovokuoja šią ligą?

 

Ūmus laringitas dažniausiai pasireiškia staiga. Vaikams jį dažniausiai sukelia infekciniai agentai: dažniausiai įvairūs kvėpavimo takų virusai, rečiau bakterijos.

 

Retais atvejais laringitą gali sukelti gastroezofaginis refliuksas, įkvepiami įvairūs aplinkos dirgikliai, bronchų astmai gydyti naudojami inhaliatoriai. Vaikams kartais ūmaus laringito kliniką gali išprovokuoti psichologiniai faktoriai. Tačiau tuo metu stebėsim normalų kosulį.

 

Kokie laringito simptomai? Kaip jį atpažinti?

 

Pagrindiniai laringito simptomai yra:

-užkimęs balsas,

-lojantis sausas grubus kosulys

-apsunkintas įkvėpimas.

 

Dažniausiai laringito priepuoliai paūmėja nakties metu, dėl ko labai išgąsdina tėvus ir miegančius vaikus. Dieną ar keletą prieš tai vaikutis dažniausiai nežymiai pasloguoja, pačiaudi.

 

Kodėl šie simptomai kartais užsitęsia?

 

Lėtinis laringitas pasitaiko vaikams rečiau. Jis gali būti sukeltas:

 

1) aplinkos faktorių: įkvėpus dulkių, dūmų ar kitų ore esančių dirgiklių;

 

2) kitų ligų sukeltas, kaip pavyzdžiui: gastroezofaginio refliukso liga. Taip pat gali būti pasekmė po intubacijų. Lėtinis laringitas trunka ilgiau nei 3 savaites.

 

Kokio amžiaus vaikai dažnaiusiai serga?

 

Laringitu dažniausiai serga vaikai nuo 18 mėnesių iki 5 metų amžiaus.

 

Ką daryti, pastebėjus pirmuosius laringito simptomus?

 

Pirmas dalykas tėveliamas: reikėtų kažkaip nuraminti mažylį, nes nuo verkimo dar labiau užburksta balso stygos. Mažylis dažniausiai verkia, nes pats labai išsigąsta to baisaus sauso kosulio, be to, kosint jaučiamas skausmas.

 

Drėgnos vėsios  inhaliacijos sudrėkina viršutinius kvėpavimo takus, taip padėdamos išsivalyti besikaupiančiam sekretui.

 

Kaip gydomas laringitas?

 

1. Drėgnos inhaliacijos;

2. Balso režimas (kuo mažiau kalbėti, dainuot, spygauti);

3. Adrenalino inhaliacijos (skiriamos gydytojo);

4. Vienkartinis ar kitaip skiriamas hormoninis priešuždegiminis gydymas skiriamas pagal situaciją gydančio gydytojo.

5. Antibakterinis gydymas skiriamas retai, nes dažniausiai laringitą sukelia virusinė infekcija.

 

Kartais reikia tiesiog kantriai ir ramiai išlaukti.

 

 

Rimos (blogiete) patirtis:

 

 

Pirmąjį savo pavasarį ligų neišvengė ir Augustas. Mažylį užklupo laringitas. Tai ūminė infekcinė virusinė liga, kuriai būdinga kvėpavimo takų sunkumas, sausas kosulys.

 

Augustui ši liga buvo labai sunki, bet mes ją pamažu išgyvenome. Viskas prasidėjo nuo užkimimo ir lengvo sauso kosulio. Vėliau kosulys sunkėjo ir stiprėjo, pradėjo kosėti kaip šuniukas. Ir visas kvėpavimas buvo lyg kriokimas.

 

Po vizito pas gydytoją, bandėme gydytis vaistais nuo kosulio ir drėkinimais iš lauko ir vidaus. Bet situacija ne gerėjo, o tik blogėjo. Tad teko vykti į priėmimo skyrių, kur paskyrė dar daugiau vaistų ir garų procedūras. Garų vonelę dar gavome ir ligoninėje. Augustui ji nelabai patiko, bet teko vis tiek atlaikyti ją. Gavo adrenalino inhaliaciją.

 

Grįžus namo procedūras darėme toliau. Garinomės namų sąlygomis, drėkinome kambarius. Be visų šių dar naudojome tepaliuką krūtinei ir padukams. Taip pat reikėjo gerti daug skysčių. Nors čia gal buvo sudėtingiausia procedūra, nes labai sumažėjo Augusto apetitas.

 

Jei ką ir ragaudavo, tai šiek tiek mamos pienuko ir arbatėlių. Košyčių niekaip neįstengėme įsiūlyti. Valgymas buvo tiks menkas, tad kaupėsi pieno perteklius ir reikėjo vėl griebtis nusitraukinėjimų.

 

Po kiek laiko kosulys darėsi drėgnas ir pradėjo atsikosėti. Gaila, kad mažiukas vaikas dar nemoka spjaudytis, nes viską ką atkosėdavo vėl nurydavo. Ir tai matėsi, kad jį labai erzina.

 

Sunkiausias metas paroje buvo naktis. Tada kosulių padaugėdavo ir mažiukas negalėjo ramiai miegoti, nes kiekvienas kosulys - pabudimas.

 

Bet liga vis mažėjo ir, tikėkimės, neteks susidurti su ja. Nes tai vaikučiui kančia. Nes kiek teko girdėti, ji atsinaujina beveik kas mėnesį, jei buvo prastai išgydyta.


 

Jolitos (linestra) patirtis:

 

 

Naktį Viltė Kamilė pradėjo sunkiai kvėpuoti ir paryčiui kosėti, tad nuvežėme pas gydytoją ir diagnozė - laringitas. Teko pamiršti visas sanatorijas kuriam laikui ir dar gavom begalę vaistų, antibiotikų negalime gerti, nes neseniai kursą baigėme, o vaiko organizmą alinti nesinori.

 

 

 

Bet... turime ir gerų naujienų - balandžio 23 d. Viltytei prasikalė du dantukai, tad dabar turime net keturis dantukus :) ir mažoji dama jau klaupiasi ant kelių ir nori bandyti ropoti :)
 
Tad, manau, nėra to blogo, kas neišeitų į gera.
O kaip, mamytės, jūs gydėte vaikus, kurie sirgo laringitu?

 

Ar jūsų mažieji sirgo laringitu? Kaip jūs gydėte?

 

 

 

 

11. Apr 2012, 21:07

taip,manasis daznai serga laringitu,o gydomes inhaliatoriumi namie.

11. Apr 2012, 15:28

turime šią problemą☹liga prasideda staiga,dabar serga lengviau,bet pirmąkart labai sunkiai -sunkiai kvėpavo,užkimęs balsas,kosulys,nori sakyt,negali,verkia,naktį negalėdavo ramiai miegot☹
skyrė antibijotikus,darė inhaliaciją su adrenalinu ligoninėje😀