Laringito gniaužtuose

Laringito gniaužtuose

01. Dec 2012, 07:00

Ši liga, puolanti pačius mažiausius vaikus, klastinga yra tuo, kad linkusi pasikartoti. Tačiau bene daugiausia baimės tėveliams būna, kai vaikas ja suserga pirmą kartą. Ką reikėtų apie ją žinoti?

 

Kas serga?


Laringitu, kitaip vadinamu gerklų uždegimu, dažniausiai serga kūdikiai ir ikimokyklinio amžiaus vaikai. Priežastys, dėl kurių sergama laringitu dažniausiai yra ūminė infekcija, balso stygų nuovargis, jų pertempimas. Infekcijos kaltininkai dažniausiai yra virusai, o rečiau – bakterijos. Taigi, pats laringitas antibiotikais negydomas, kartais jų prireikia laringitui komplikavusis į kitas ligas.

 

Kaip liga atrodo?


Susirgęs laringitu vaikas užkimsta, gali sunkiai prakalbėti. Atsiranda kosulys, panašus į lojimą. Kai ligos priežastis yra virusai ar bakterijos, jam pakyla temperatūra. Įdomu, kad ligos simptomai dažniausiai išryškėja naktį arba vakare.

 

Kada kreiptis į gydytoją?


Jeigu vaikas susirgo pirmą kartą, būtinai pasitarkite su gydytoju dėl laringito gydymo, net jei simptomai iš pradžių ir neatrodo labai stiprūs. Jei vaikas kimsta tiek, kad balsas iš viso dingsta, atsiranda kosulys, panašus į lojimą, jis stiprėja, į gydytoją kreipkitės nedelsdami.

 

Patarimas tėveliams – nusiraminti ir nuraminti vaiką


Vaikui susijaudinus, susinervinus, laringito simptomai paaštrėja, jam gali imti trūkti kvapo, todėl jūsų pareiga- nuraminti vaiką, užtikrinti, kad jis saugus ir juo pasirūpinsite. Pasistenkite nerodyti savo jaudulio bei baimių. Užimkite vaiką, kad jis mažiau kalbėtų – pieškite su juo, lipdykite, konstruokite, darykite tai, kur reikia mažai žodžių. Neleiskite šnabždėti- šnabždesys dar labiau įtempia balso stygas.

 

Gerti ir kvėpuoti garais


Labai svarbu vaikui duoti gerti daug jo mėgstamų skysčių. Kelis kartus per dieną tikslinga kvėpuoti garais. Dažnai sergančių vaikučių mamos įsigyja specialių inhaliatorių kvėpavimui. Jei jo neturite, prileiskite vonią pilną karšto vandens ir ateikite į vonios kambarį pakvėpuoti garais. Vėdinkite namuose orą - gryname ir vėsiame ore kvėpuoti vaikui bus tikrai lengviau.

 

Gal turite patarimų iš asmeninės patirties, kaip jūs gydote laringitą vaikams?