Lavinamieji žaislai, skirti mažyliams iki metukų

Lavinamieji žaislai, skirti mažyliams iki metukų

17. May 2012, 09:00

Be žaidimų ir žaislų vaikystė turbūt neįsivaizduojama. Šiandien pakalbėkime apie žaislus vaikučiams iki metukų. Kokie tinkamiausi lavinamieji žaislai mažyliams nuo gimimo iki 6 mėnesių ir 6-12 mėnesių vaikams?

 

Apie tai kalbamės su fizinės medicinos ir reabilitacijos centro „Gemma“ kineziterapeute Sonata Martutaitiene.

 

Žaislai nuo gimimo iki 6 mėnesių

 

Pasak kineziterapeutės, šiuo laikotarpiu svarbu vaikui pirkti žaislus, kurie gerina ir skatina griebimo ir laikymo judesius. Vaikas turi mokytis paimti ir išlaikyti nesunkų žaisliuką, tai gali būti kramtukas arba šaukštelis.

 

"Vaikas mokosi pataikyti į burną, bando kramtyti kramtuką, taip jis ruošiasi laikotarpiui, kai pradės valgyti papildomą maistelį. Pagrindinis reikalavimas – žaislai turi būti saugūs ir juos vaikas gali saugiai kišti į burną", - pasakojo specialistė.

 

Šiuo laikotarpiu visai netinka pliušiniai žaisliukai, miegoti su jais irgi nepatartina.

 

{smallpic:1}

 

Žaislai nuo 6 mėnesių iki metukų

 

Nuo 6 mėnesių iki metų amžiaus vaikui tinka spalvoti, įvairios tekstilės žaislai, kurių dėka gerės vaiko smulkioji motorika. Per čiupinėjimą vaikas pažins pasaulį. Tinka mediniai žaislai, skirtingų formų (kaladėlės turėtų būti didelės).

 

"Vaiką reikia mokyti dėlioti kaladėles iš vienos vietos į kitą, dėti vieną kaladėlę ant kitos, pažaisti su kaladėlėmis slėpynių, parodyti kaladėlę ir paslėpti, paskui vėl parodyti. Taip skatinamas vaiko domėjimasis aplinka, vaikas mokomas koncentruotis ties vienu daiktu", - Mamyčių klubui pasakojo S.Martutaitienė.

 

Šiuo laikotarpiu tinka spalvotos knygutės su daiktais, jų pavadinimais, įvairių formų, su gyvūnėliais. Puikiai tinka muzikiniai žaislai.

 

{smallpic:2}

 

Ar tinka smulkesni daiktai?

 

Anot kineziterapeutės, tinka ir smulkesni daiktai su sąlyga, kad mama žaidžia kartu ir stebi, kad vaikas nieko neįkištų į burną.

 

"Imant į rankas karoliukus, mažus kamuoliukus, makaronus labai skatinama smulkioji motorika, o gerėjant smulkiajai motorikai yra pastebėta, kad vaikas pradeda greičiau kalbėti, nes plaštakoje yra labai daug proprioreceptorių, kurie gerina visą vaiko raidą. Iki metų vaikai tikrai dar nesidomi lėlėmis, mašinomis, pliušiniais žaisliukais. Vaikui yra įdomu, kas ji supa, ką daro mama, jis bandys viską atkartoti", - aiškino specialistė.

 

Vienos mamytės yra girdėjusios, kad reikia vienu metu duoti tik vieną žaislą. Ar tai tiesa?

 

Pasak S.Martutaitienės, vaikas iki metų domisi viskuo, jam viskas įdomu, viską reikia paragauti.

 

"Tikrai nepatariu pirkti daug žaislų, vaikas mato visus žaislus, o sukoncentruoti dėmesį ties vienu tikrai nemoka. Svarbiausia su juo žaisti ir pasitelkti vaizduotę", - patarė pašnekovė.

 

 Kokie žaislai dominuoja jūsų vaikučio žaislų dėžėje?

 

09. Apr 2014, 11:07

jei mamytės nori truputį laiko sau, ir neturi galimybių daug investuoti, galiu pasiūlyti pirkti žaislų išparduotuvėje: www.arkliukas.lt
Ir pigu, ir gerai 😀

17. May 2012, 15:05

Vaikams iki pusmečio tikrai nebūtina pirkti žaislų, nes tokiems mažyliams svarbiausia yra girdėti mamos balsą, taigi daug dainuokite, kalbėkite jiems. O čiupinėjimui žaislų galima pasidaryti pačioms: į audinį standžiai įsiūti celofaną, pupų, popieriaus, folijos ar kitokios tekstūros objektų. Nesutinku, kad visai netinka pliušiniai žaisliukai iki pusmečio - tinka! Savo mažylei iš jų surengdavau didžiausius vaidinimus, žaisliukai dainuodavo, šokdavo, sveikindavosi, dalindavosi, myluodavosi - žiūrėdavo ji mano spektaklius išsižiojusi 😀