Leiskite mažyliui pačiam šliaužti ir ropoti

Leiskite mažyliui pačiam šliaužti ir ropoti

18. Jun 2013, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Netrukdyk vaikučiui

Jeigu mažylis sveikas, jam nereikia padėti ką nors daryti. Jo nereikia stimuliuoti, skatinti. Kai jis bus pasiruošęs, viską padarys pats – tik sulaukite, kada tai įvyks ir ramiai stebėkite jo vystymąsi bei augimą.

Tėvai neturėtų trukdyti vaikučiui, siūlydami, jų nuomone, tinkamus pratimus tam ar kitam veiksmui atlikti. Mažylis žais ir vystysi net ir tada, jei tik jį kaip tėvai palaikysite, paremsite ir stebėsite.

Nelyginkite vaikų tarpusavyje

„Žiūrėk, jis jau šešių mėnesių stovi“, „draugės mažylis jau ropoja, o maniškis tokio amžiaus tik persiversti moka“. Be reikalo lyginate vaikus nuo pats kūdikystės, nes kiekviename mažame žmogutyje jau užprogramuota individuali vystymosi programa.

Praėjo tie laikai, kai visi vaikai, sulaukę metukų amžiaus, turėjo mokėti vaikščioti. O jei nemokėjo, juos visaip skatindavo. Tokia dirbtinė skatinimo programa nėra naudinga.

Stebėk savo mažylį nuolat

Atidžiai stebėkite savo vaikutį, kaip jis žaidžia, ką sugeba. Jeigu jis nuolat kuo nors užimtas, susidomėjęs, vadinasi, jis vystosi, viskas tvarkoje. Mažyliai pamažu mokosi ir viskas turi vykti natūraliai – tikina kineziterapeutai.

Ypač svarbūs tie dalykai, kurie iš pirmo žvilgsnio atrodo visai nereišmingi – paimti, pakelti, pakratyti. Ne visada yra svarbūs tokie ypatingi vystymosi etapai, kuriems mamos skiria visą dėmesį – persivertimas, šliaužimas, ropojimas, sėdėjimas, vaikščiojimas. Viskas yra svarbu, ką kasdien atlieka ir sugeba jūsų mažylis.

Galima apsieiti ir be specialių saugos priemonių

Būna, kad forumuose mamytės teiraujasi, ar pvz. reikia uždėti vaikučui šalmą, kai jis visur šliaužioja, landžioja, lipa. Jų nereikia!

Jeigu mažylis ropoja tinkamai sutvarkytoje aplinkoje, per anksti nebando stotis ir nenukrenta, vystosi teisingai, tad atitinkamai nėra ko baimintis.

Vaikutis greitai suvokia, kaip reikia kristi, kad nesusižeistų. O jei jis bus su šalmu, supras, kad kristi galima bet kaip ir bet kur – nebus jokio skausmo. Beje, nereikia nuolat vaikučio gaudyti, kai jis kur nors bumbteli ar nusiridena – tegu mažylis mokosi pajusti savo kūną.

Mažyliai labai greitai visko mokosi, tik kantrybės!