Lėlė – berniukui, mašina - mergaitei

Lėlė – berniukui, mašina - mergaitei

04. Nov 2011, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Nemanykite, kad rašydami pavadinimą suklydome. Iš tiesų kartais visai sveika pasiūlyti mergaitei pažaisti su mašinyte, o berniukui nupirkti lėlę. 

Konsultuoja žaislų parduotuvės „Medinis arkliukas“ (www.medinisarkliukas.lt) savininkė, seminarų apie žaislus lektorė Simona Kupetienė.

„Gyvename 21 amžiuje, kai tėčio ir mamos vaidmenys šeimoje yra daugmaž lygūs. Moterys juk vairuoja, ar ne? Kodėl mergaitei nepirkti mašinytės? Mano vyras, o gal ir jūsų, mėgsta gaminti valgyti, tad kodėl sūnui neleisti žaisti su vaikiškais indais ir virti juose sriubą?

Rinkdami dovanas vaikui dažnai mąstome stereotipiškai: „Berniukui – mašina“, „Mergaitei – lėlė“. Tačiau juk norime, kad suaugę vyrai rūpintųsi savo vaikais? Todėl kodėl gi berniukui nenupirkus lėlės, kad rūpintųsi ja.

Lyčių stereotipai yra gana gajūs ir priverčiantys susimąstyti. Mokslininkai teigia, kad vaikai nuo 18 mėnesių pradeda žaislus rinktis pagal lyties stereotipą, o ne pagal lyties skirtumus (sąmoningai suvokia, kad jis berniukas ar mergaitė vėliau).

Berniukai ir mergaitės nėra vienodi, bet jie yra lygūs, todėl svarbu suteikti galimybę rinktis jam patinkantį žaislą. Gerai, jie namuose yra abiejų lyčių žaislai, ir vaikas kada panorėjęs jais žaidžia.

Svarbu nekritikuoti ir nedrausti vaikui žaisti. Nesakyti: „Oi, kokį tu čia bobišką žaislą išsirinkai“ arba „Mergaitės nežaidžia su mašinytėmis“. Netgi rekomenduočiau, kad mergaitės turėtų bent vieną mašinytę ar konstruktorių, kurie kažkodėl laikomi berniukiškais žaislais.

Taip pat ateina toks laikas, kai vaikai tyrinėja kitos lyties atstovų aprangą. Tarkim, berniukas užsigeidžia išbandyti mamos lūpdažį ar pasimatuoti batus. Tai – normalaus pasaulio pažinimo etapas. Iš smalsaujančių vaikų neturi būti juokiamasi ar draudžiama to daryti“.

O ką Tu manai apie lėlę berniukui ir mašinytę mergaitei?

07. Nov 2011, 22:04

Hmz . . .mažius turi tik meškinų 😀

04. Nov 2011, 19:11

mano Mantukas labai graziai zaidzia su savo meskuciu, mes jam duodame gerti is puodelio arbatos, su saukstu valgyti koses.... nematau cia nieko blogo, atvirksciai, vaikas mokosi svelnumo ir rupintis kaskuo, o va leliu tai jis nemegsta, meta jas visai y kampa kur arba nesa y siuksline nors mes jo to tikrai nemokem 😃 😃 😃

04. Nov 2011, 15:33

Maniskis irgi turejo lele,kuri laika labai jam patiko, dabar toks amzus, kai leliu nepripazista,o leja su brolio masinom,herojais zaidzia ,nematau cia nieko blogo 😀

04. Nov 2011, 14:29

O jezau kaip gražiai Augustas čia atrodo, tokios mielos foto 😍 mano vaikai irgi pažaidžia ir su tuo ir su tuo, dabar dukra parsinešė iš senelio antikvarinį šautuvą, oi kad šaudo 😃

blogietee blogietee 04. Nov 2011, 13:22

Augustas labai gražiai žaidžia su lėlėmis, padeda jas migdyti sesei, kartu abu žaidžia su sese jomis

04. Nov 2011, 10:24

Mano dukryte zaidzia ir su lelytem ir su masinytem,vaikuciui reikia kuo ivairesniu zaisliuku! 🤗

04. Nov 2011, 09:54

Nors auginu mergytę, bet turim ir lėlių, ir mašiniukų 😀 manau visko reikia 😀