Liepą naujagimių susilauksiantys tėveliai – nežinioje

Liepą naujagimių susilauksiantys tėveliai – nežinioje

28. Jun 2011, 00:00

 

Liepos mėnesį naujagimių susilauksiantys tėveliai – nežinioje. Suplanuoti būsimus šeimos finansinius srautus trukdo naują pašalpų mokėjimo tvarką sugalvoję, bet jos patvirtinti neskubantys valdininkai, rašo „Kauno diena“.

 

Nors liepos 1-ąją gimsta nauji Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pasikeitimai, Vyriausybė dar nėra galutinai apsisprendusi, kaip šis naujas valdžios kūdikis gyvens.

 

Naujosios motinystės (tėvystės) pašalpų nuostatos dar nepatvirtintos. Vyriausybės atstovai tikina, kad jos bus svarstomos jau kitą savaitę. "Dabartinis variantas dar gali būti negalutinis. Todėl negalime nieko komentuoti", –  kalbėjo "Sodros" Komunikacijos skyriaus vedėjas Algirdas Meškauskas.

 

Pataisytą įstatymą išstudijavę mamos ir tėčiai suprato tik tiek, kad išeinantys 1 metams vaiko priežiūros atostogų galės tikėtis 100 proc. kompensuojamų 12 mėnesių pajamų dydžio išmokos. Pasirinkus 2 metus trunkančias atostogas, pirmaisiais metais bus kompensuojama 70 proc. buvusių pajamų, antraisiais metais – 40 proc.

 

"Daugiausia klausimų kelia deklaracijos dėl galimybės mamai arba tėčiui gauti pašalpą ir dirbti. Deklaruot deklaruojama, tačiau įstatyme ši galimybė neįvardyta. Tai reiškia, kad kol nėra išaiškinančių nuostatų, nėra jokių garantijų, kad bus taip, kaip sakoma", – svarstė Aktyvių mamų sambūrio atstovė.

 

Pasak jos, tai, kad Vyriausybėje neskubama patvirtinti jau parengto nuostatų projekto, rodo, jog kažkam kažkas ten nepatinka ir dar gali būti pokyčių.

 

Tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) atstovė Liubovė Zaiceva „Kauno dienai“ patikino, kad pagal naująją tvarką, kuri, be kita ko, aprašyta pakeistame Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatyme, pirmaisiais vaiko auginimo metais tuo pat metu dirbantiems tėvams bus mokamas darbo užmokesčio ir motinystės (tėvystės) pašalpos skirtumas, o antraisiais vaiko auginimo metais bus mokama ir priklausanti pašalpa, ir darbo užmokestis.