Lietuvos statistika: vaikai serga tris kartus per metus

Lietuvos statistika: vaikai serga tris kartus per metus

25. Apr 2014, 13:08 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Per pastaruosius dvylika metų vaikų skaičius šalyje sumažėjo daugiau kaip trečdaliu, o pastaraisiais metais vienas šalies vaikas sirgo vidutiniškai 3 kartus.

Nepaisant to, kad gimstamumo rodiklis pastaraisiais metais šiek tiek padidėjo, vaikų šalyje sumažėjo 35 proc. Pastaraisiais metais vienas šalies vaikas sirgo vidutiniškai 3 kartus. Higienos instituto Sveikatos informacijos centro išankstiniais duomenimis, daugiausiai sergančiųjų buvo kvėpavimo, virškinimo bei akies ir jos priedinių organų ligomis.

Remiantis Privalomojo sveikatos draudimo fondo informacinės sistemos SVEIDRA duomenimis sergančiųjų vaikų buvo daugiau kaime negu mieste.

Kūdikių sergamumo ligų struktūroje dominavo kvėpavimo sistemos ligos. Vaikai nuo vienų iki šešerių metų dažniausiai sirgo kvėpavimo, virškinimo ir odos bei poodžio  sistemų ligomis. O vaikai nuo 7 iki 17 metų dažniausiai sirgo kvėpavimo, virškinimo sistemų ligomis bei patyrė sužalojimus, apsinuodijimus ir kitus išorinių poveikių padarinius.

Remiantis išankstiniais Higienos instituto Mirties atvejų ir jų priežasčių valstybės registro duomenimis, 2013 m. Lietuvoje mirė 240 vaikų (0-17 m. amžiaus). Didesnis mirtingumas buvo tarp kaime gyvenančių vaikų. Beveik pusė mirčių buvo vaikų iki 1 metų amžiaus grupėje. Apie ketvirtadalį (37,3 proc.) kūdikių mirė dėl perinatalinio laikotarpio ligų. Daugiau nei trečdalį (34,5 proc.) visų mirties priežasčių sudarė įgimtos formavimosi ydos, 7,3 proc. - išorinės mirtingumo priežastys.

1-6 metų amžiaus vaikai dažniausiai mirė dėl įgimtų formavimosi ydų (22,9 proc.), išorinių priežasčių, tarp jų ir dėl transporto įvykių ir kitų nelaimingų atsitikimų, tyčinių susižalojimų, pasikėsinimų ir kt. (20 proc.) bei navikų (14,3 proc.).

Didžioji dauguma (60 proc.) 7-17 m. vaikų mirė dėl išorinių priežasčių. Iš jų dažniausios buvo savižudybės (23 mirtys), transporto įvykiai (10 mirčių) ir skendimai (6 mirtys). Antroji pagal dažnumą mirties priežastis šioje amžiaus grupėje buvo navikai (11,6 proc.), trečioji - nervų sistemos ligos (8,4 proc.).

Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad daugelio vaikų sergamumo ir mirtingumo atvejų galima išvengti, todėl svarbu nuo pirmų gyvenimo dienų užtikrinti saugią ir palankią vaikui vystytis aplinką.

Higienos instituto Sveikatos informacijos centro Biostatistinės analizės skyriaus informacija