6-9 mėnesių mažylių papildomas maitinimas

6-9 mėnesių mažylių papildomas maitinimas

14. Nov 2014, 11:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

6-8 mėnesių kūdikiai papildomai maitinami 2-3 kartus per dieną, 9 mėnesių ir vyresni – 3-4 kartus per dieną ir pasiūloma papildomų užkandžių tarp maitinimų 1-2 kartus per dieną.

6-7 mėnesių kūdikių maisto racione turi atsirasti ir mėsa, nes jau 4-8 gyvenimo mėnesį išnyksta geležies atsargos, o geriausias geležies šaltinis – mėsa. Iš mėsos geležis geriausiai pasisavinama kai valgoma su daržovėmis, todėl į jau kūdikio valgomas daržovių tyreles reikia įdėti mėsos ir turėsite pilną pietų patiekalą. Tinkamiausia ir vertingiausia yra liesa mėsa, nes ji yra lengvai įsisavinamos geležies, cinko, vitamino B12 šaltinis. Kūdikiams maitinti reikėtų rinktis jaunų gyvulių mėsą – veršieną, ėrieną, paukštieną, triušieną.

Tačiau reikia atminti, kad jei mažylis alergiškas karvės pienui, tikėtina, kad pasireikš alerginė reakcija suvalgius ir veršienos, todėl rekomenduojama rinktis kitos rūšies mėsą. Kūdikiams patiekalus su mėsa galima ruošti namuose arba įsigyti pramoniniu būdu paruoštas tyreles su mėsa, pvz., ekologiška tyrelė „BIO HiPP morkos ir bulvės su ėriuko mėsa“, arba į daržovių tyrelę įdėti HiPP mėsos ruošinio, pvz., „BIO HiPP Kalakutienos ruošinys“ (vieno maitinimo metu rekomenduojama ½ indelio daržovių tyrės ir ½ indelio mėsos ruošinio).

Maždaug nuo 8 mėnesių maisto racione turi atsirasti smulkinta mėsa, nes kūdikiui jau išsivysto kandimo ir kramtymo refleksai, kūdikis turi mokytis kramtyti, todėl mėsos tyrelės turi būti su smulkiais gabalėliais. Tuomet jau galite rinktis tyreles, kurios skirtos vaikams nuo 8 mėn., pvz., ekologiška tyrelė „BIO HiPP švelnios daržovės su veršiena“.

Kai kūdikis jau įpranta valgyti daržovių tyrelę su mėsa, pasiūlykite mažyliui pieniškos kruopų košės vakarienei. Galima ruošti košes be pieno, o išvirus pagardinti mamos pienu ar pieno mišiniu arba ruošti specialiai kūdikiams pritaikytas pieniškas košes, pvz., ekologiška „BIO HiPP pieniška košė su obuoliais „Labos nakties“.

Tarp pagrindinių maitinimų kūdikiui galima pasiūlyti įvairių užkandžių. Tam puikiai tinka vaisių tyrelės, sultys, taip pat jogurtas, varškė. Pieno produktuose yra daug kalcio, fosforo, tačiau ir daug baltymų, kurie gali tapti alergijos šaltiniu ir apsunkina mažylio virškinimą. Todėl galite rinktis specialiai kūdikiams pagamintus jogurtus („BIO HiPP Obuoliai su mėlynėmis ir jogurtu“) ar varškę („BIO HiPP bananai su varškės kremu“), kuriuose yra subalansuoti maistinių medžiagų kiekiai, atsižvelgiant į vaiko amžių.

Kai kūdikis jau valgo papildomus maisto produktus ir sumažėja mamos pieno/pieno mišinio suvartojamas kiekis, vaikui reikėtų gauti papildomų skysčių. Be to, skysčių poreikis išauga ir esant šiltoje aplinkoje ar kai vaikas karščiuoja. Galima pasiūlyti vandens, skirto kūdikių maistui ruošti (HiPP šaltinio vanduo), sulčių, kurias rekomenduojama skiesti vandeniu, arbatos, skirtos kūdikiams, pvz., HiPP vaisų-melisų arbata. Visiškai kūdikiams netinka gėrimai, kuriuose yra kofeino, neduodama arbatžolių arbatų, kuriose yra taninų, surišančių geležį ir kitas mineralines medžiagas – tada sunku jas pasisavinti. Taip pat kūdikiams neduodamos ir vaistažolių arbatos (nebent rekomenduoja gydytojas).

Gausų HiPP maisto produktų asortimentą rasite parduotuvėse „Nukas“ Vilniuje (Ogmios miestas, Šeimos a. 9, Verkių g. 29) ir Alytuje (Naujoji g. 2), kur, pasinaudoję lojalumo programa, gausite 10 proc. nuolaidą savo pirkinių krepšeliui, o el. parduotuvėje www.nukas.lt – geriausios HiPP produktų kainos.