Mama išvažiuoja dirbti į užsienį, vaikas lieka Lietuvoje

Mama išvažiuoja dirbti į užsienį, vaikas lieka Lietuvoje

24. Mar 2012, 00:00

Vaiko teisių specialistė atsako į „Mamyčių klubo“ narės klausimą apie išvažiavimą į užsienį. Ji girdėjo, kad tokiu atveju paliktam Lietuvoje pas senelius vaikui geriausia nustatyti laikinąją globą.

 

Iš mamos Rasos klausimo:

 

„Planuoju laikinai važiuoti padirbėti į užsienį, 8 metų sūnų prižiūrės mano mama. Ar reikia nustatyti tokiu atveju laikinąją globą? Ką tai duoda? Ar tokiu atveju yra svarbu, kokiam laikui aš važiuoju - trim mėnesiams ar metams?“

 

Atsako Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vyriausioji specialistė Miglė Buzytė:

 

Kada globa nustatoma?


Vaiko laikinosios globos tėvų prašymu nustatymą reglamentuoja Vaiko laikinosios globos (rūpybos) nuostatai, patvirtinti Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro 2002 m. balandžio 18 d. įsakymu Nr. 56. Globa gali būti nustatoma be tėvų globos likusiam vaikui. Taigi globa tėvų prašymu turėtų būti nustatoma tada, kai iš Lietuvos išvyksta abu vaiko tėvai arba vienintelis iš turimų tėvų.

 

Kodėl globa reikalinga?


Globos nustatymas vaikui reikalingas todėl, kad iš Lietuvos išvykus abiems vaiko tėvams ar vieninteliam iš turimų vaikas lieka be įstatyminio atstovo. Vaikas faktiškai gali būti prižiūrimas tėvų pasirinktų asmenų, bet nenustačius globos, tokie asmenys negali  atstovauti vaikui gydymo, ugdymo ir kitose įstaigose.

 

Kaip ilgai gali tęstis globa?


Teisės aktai nenumato termino, kuriam gali būti nustatyta globa tėvų prašymu. Vis dėlto Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse yra įtvirtintas bendras principas, kad vaiko tėvai negali atsisakyti savo kaip tėvų pareigų vaiko atžvilgiu. Manytina, kad tėvų išvykimas, paliekant vaiką, gali būti laikinas, t. y. iki 6 mėnesių, išimtiniais atvejais jis gali būti pratęstas iki vienerių metų. Taip pat labai svarbu, kad išvykę tėvai palaikytų ryšius su vaiku, bendrautų ir jį išlaikytų.

 

Kur kreiptis?


Dėl globos tėvų prašymu nustatymo turėtumėte kreiptis į deklaruotos gyvenamosios vietos vaiko teisių apsaugos skyrių (tarnybą).

 

Išsami informacija apie globos nustatymo procedūrą (kur kreiptis, kokius dokumentus pristatyti ir pan.) skelbiama Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos interneto svetainės www.vaikoteises.lt.

 

Gal teko su tuo susidurti ir Jums?